De la începutul anului 2022 inflația a determinat creșterea constantă a prețurilor din România, atât la produsele din piață, cât și la servicii. Inflația generalizată afectează încă atât fiecare cetățean, cât și companiile care activează pe plan local.
De la alimente la carburant, de la electricitate și gaze la transporturi, prețurile din România au crescut considerabil, iar românii caută metode prin care își pot reduce cheltuielile lunare pentru a face față.
Din fericire, există modalități prin care putem reduce aceste cheltuieli, și vom începe cu serviciul care a cauzat cele mai multe inconveniente de la liberalizarea pieței: electricitatea. Reducerea facturii la curentul electric va reprezenta o economie lunară în bugetul tău, însă contribuie și la protejarea mediului prin reducerea emisiilor – locuințele generează aproape un sfert din emisiile de CO2 la nivel european. Iar aproximativ 75% din această energie este consumată pentru încălzirea și răcirea locuințelor din UE.
Așadar, în continuare am pregătit 10 sfaturi pentru a-ți reduce factura la curent electric în această iarnă.
1. Nu lăsa lumina aprinsă
Una dintre cele mai simple modalități prin care îți poți reduce factura la electricitate este să te asiguri că stingi lumina atunci când nu ești acasă. De asemenea, atunci când ești acasă asigură-te că lumina este aprinsă doar dacă este nevoie și doar în încăperea în care te afli. Această regulă poate fi aplicată și la birou.
2. Instalează senzori de mișcare
Dacă locuiești la casă, instalează senzori de mișcare în locurile unde ai nevoie de lumină, însă nu poți monta un întrerupător aproape, precum intrarea în curte. Senzorii de mișcare sunt de asemenea potriviți pentru scara blocului sau pentru becul de deasupra ușii de intrare în locuința ta. Becul se va stinge automat după un interval de timp.
3. Folosește becuri LED
Becurile LED rezistă mai mult timp și consumă mai puțină energie electrică, ajutându-te astfel să-ți reduci factura la electricitate. De asemenea, afectează mai puțin sănătatea ochilor comparativ cu cele neon.
4. Nu risipi mâncarea
Risipa alimentară crește factura la curent electric a unei țări. Atunci când arunci la gunoi mâncare, irosești toate resursele folosite pentru a produce alimentele respective.
5. Scoate electrocasnicele din priză
Poți economisi până la 10% din factura la curent electric dacă scoți electrocasnicele din priză atunci când nu le folosești. De asemenea, îți poți reduce factura la electricitate și prin achiziționarea electrocasnicelor noi, eficiente energetic, prin programe subvenționate de stat.
6. Spală vasele sau rufele doar atunci când mașina e plină
Nu porni mașina de spălat vase sau cea de spălat rufe decât dacă este plină, altfel vei consuma curent electric mai mult. De asemenea, dacă alegi un program mai scurt și cu o temperatură mai mică vei scădea consumul de energie.
7. Ai grijă ca electrocasnicele să funcționeze în parametri
Aparatele electrice funcționează mai eficient și consumă mai puțină energie electrică atunci când funcționează în parametri.
8. Instalează un termostat
Termostatul te ajută să menții temperatura dorită în locuință, în timp ce te ajută să economisești la factura electrică. Aceste aparate pot avea și opțiunea de a programa setări pentru intervale diferite din zi, cum ar fi setarea unei temperaturi mai joase atunci când nu ești acasă.
9. Urcă pe scări
Pe lângă beneficiile pe care le are asupra sănătății, urcatul pe scări ajută la economisirea energiei folosite pentru lift.
10. Reciclează
Reciclarea este un element crucial în economisirea energiei la nivel local, național și global. Materialele reciclate scad factura la electricitate cu până la 90% (în cazul aluminiului).