Un studiu realizat de MKOR Consulting în 2022 dezvăluie faptul că peste jumătate dintre români au economisit în acest an din pricina contextului economic incert, majoritatea dintre aceștia fiind în același timp îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente, utilități și carburanți.
După doi ani în care pandemia de COVID-19 a creat nesiguranță atât la nivel personal, cât și organizațional, inflația din 2022 i-a făcut pe români să fie și mai atenți cu bugetul lor.
Așadar, am realizat o listă cu 20 de metode practice prin care să economisești bani și să ai grijă de bugetul tău.
1. Regula 50/30/20: Folosește regula 50/30/20 pentru a avea grijă de banii tăi: alocă 50% din bani pentru cheltuielile lunare, 30% pentru ceea ce îți dorești și 20% pentru investiții și economii.
2. Regula „întâi eu”: O altă metodă prin care poți avea grijă de banii tăi este să aloci cea mai mare parte din venitul tău către ceva scump pe care ți-l dorești prin a economisi acești bani. Apoi, din ce a mai rămas să plătești cheltuielile uzuale.
3. Metoda 24H: Pentru a evita cumpărăturile din impuls, amână achiziția unui lucru 24 de ore, apoi gândește-te dacă chiar ai nevoie de acel lucru.
4. Fondul de urgență: Începe să pui deoparte bani, într-un fond de rezervă, până ai cel puțin echivalentul a 3-6 salarii lunare.
5. Factorul Latte: Această metodă se referă la cheltuielile mici și repetitive, dar care împreună reprezintă un cost mare, precum abonamente la servicii pe care nu le folosești, cafelele în oraș, cursele cu taxiul și altele. Asigură-te că le elimini pe cele de care chiar nu ai nevoie.
6. Apelează la specialiști: Dacă ai nevoie de un specialist care să te ajute să-ți gestionezi banii eficient, nu ezita să apelezi la unul.
7. Asigurarea de viață: Fă-ți o asigurare de viață dacă îți permite bugetul, aceasta poate acoperi cheltuielile cu sănătatea, la nevoie, și chiar pierderea jobului.
8. Limitează-ți îndatorarea: Nu te îndatora mai mult de 30%-50% din venituri, indiferent că este vorba de împrumuturi bancare, la prieteni sau din alte surse.
9. Simulează un credit: Înainte de a face un credit, exersează câteva luni cum ar fi să te descurci fără banii pe care i-ai plăti lunar pentru o rată.
10. Protejează-te de inflație: Optimizează-ți cheltuielile astfel încât să fii mai pregătit în cazul inflației.
11. Profită de reduceri la taxe: Plătește-ți taxele la stat atunci când beneficiezi de reduceri, economisești astfel 10% din banii alocați pentru acest lucru.
12. Plătește la timp: Asigură-te că îți plătești facturile la timp pentru a evita penalitățile.
13. Folosește becuri LED: Chiar dacă costul inițial al becurilor LED este mare, în timp, poți economisi până la 90% din energia electrică folosindu-le, reducându-ți astfel factura cu 15%-20%.
14. Redu consumul de apă: Poți economisi până la 6 litri de apă pe minut dacă închizi robinetul între reprizele de spălat vase, bărbierit, spălat pe dinți etc.
15. Plătește doar cât consumi: Montează contoare de apă și robineți la calorifere.
16. Cumpără la reduceri: Achiziționează electrocasnice și electronice atunci când sunt la reduceri, însă urmărește prețul acestora mai mult timp, pentru a te asigura că beneficiezi de cel mai mic preț.
17. Rezervă-ți din timp vacanțele: Planifică-ți vacanțele chiar și cu 6-8 luni în avans, prețurile tip early booking pot fi și cu 40% mai mici. De asemenea, rămâi flexibil pentru a achiziționa bilete de avion atunci când sunt la reduceri.
18. Folosește transportul în comun: Costul abonamentului pentru transportul în comun poate fi și de 5 ori mai mic decât cel al folosirii mașinii personale. În plus, poți economisi și timp.
19. Mergi la cumpărături doar cu listă: Lista de cumpărături te ajută să cumperi organizat și să reduci tentația de a achiziționa lucruri de care nu ai nevoie.
20. Refinanțează-ți creditele: Dacă ai credite cu dobândă variabilă, le poți refinanța cu dobândă fixă, care asigură rate predictibile și stabile, indiferent de contextul economic.