În primăvara anului 2008 s-a înființat în România sistemul de pensii private (pilonul II). De atunci și până în prezent, cele șapte fonduri care gestionează pilonul II de pensii au devenit cei mai mari investitor ai Bursei de Valori București.
De asemenea, aceste șapte fonduri sunt și cei mai mari investitori ai statului român, așa cum reiese din calculele Ziarului Financiar, bazate pe datele Autorității de Supraveghere Financiară. Acestea au înregistrat randamente individuale anuale cuprinse între 7,1% la 8,64%.
NN România este cel mai mare fond de pensii private din țara noastră, deținând active de 29 de miliarde de lei și administrând pilonul II de pensie pentru 2 milioane de români. Acest jucător este și cel care înregistrează cele mai ridicate randamente, de 8,64% anual din 2008 până în 2021.
De ce este important ca fondul care îți administrează pilonul II de pensii să aibă randament pozitiv?
Pensia privată obligatorie, adică pilonul II de pensii, reprezintă procentul care se alocă către al doilea pilon de pensie din totalul cotizației tale din salariu către fondul de pensii.
Mai exact, din totalul de 25% din salariul brut, 3,75% merg către pilonul II de pensii. Acești bani sunt administrați de către o companie privată (fond de pensii) și îi vei primi în momentul pensionării.
Dacă nu știi ce companie îți administrează pilonul II de pensii, poți afla aici.
Diferența dintre pilonul I și pilonul II de pensii este faptul că la vârsta pensionării vei încasa din pilonul II exact cât ai în cont. Deci nu vei depinde de persoanele active în câmpul muncii la acea perioadă pentru a plăti contribuții către stat, din care ulterior tu să primești pensia pilonului I.
Însă pilonul II de pensii este mai mult decât un fond în care tu, prin contribuții, acumulezi bani într-un cont.
Fondurile care administrează pilonul II de pensii îți vor arăta ce sumă ai strâns în contul tău sub formă de unități, precum și valoarea unei unități. Suma totală pe care o ai în cont este dată de rezultatul dintre înmulțirea valorii unei unități cu numărul de unități.
Acest lucru se întâmplă deoarece fondurile care administrează pilonul II de pensii din țară folosesc acei bani pentru a investi și a-ți înmulți banii. Păstrând proporțiile, poți asemăna acest proces cu investițiile în piața de capital. De aceea putem vorbi despre randamentul fondurilor de pensii.
Însă nu-ți face griji, aceste fonduri se supun unei legislații bine reglementate pentru ca tu, contribuabilul, să fii protejat în orice situație. În plus, chiar dacă banii tăi sunt investiți, legislația spune că randamentul este obligatoriu să fie cel puțin egal cu zero, adică în momentul pensionării vei avea fie exact suma cotizată, fie mai mult.
Poți consulta întreaga listă de întrebări și răspunsuri legate de siguranța banilor tăi din pilonul II de pensii pe website-ul ASF.
Așadar, este important ca fondul care-ți administrează pilonul II de pensii să aibă randament pozitiv, căci acest lucru înseamnă că tu ai mai mulți bani decât ai contribuit.
Iar de la înființarea pilonului II de pensii și până în prezent, fondurile care îl administrează au înregistrat randamente pozitive în fiecare an.