Românii care dețin credite în lei s-au confruntat deja cu creșterea indicelui ROBOR, acest lucru afectând suma pe care trebuie să o achite lunar către bancă.
Pe scurt, ROBOR este rata medie a dobânzii la care băncile din România se împrumută în lei între ele, acest indice stabilindu-se zilnic de către Banca Națională a României (BNR) ca medie aritmetică între cotațiile practicate de cele mai mari 10 bănci din țară.
Acest indice a cunoscut de-a lungul timpului fluctuații, crescând sau scăzând. Printre factorii care influențează ROBOR se numără inflația, riscul investițional și lichiditățile care se află în piață.
Cea mai mare valoare ROBOR la 3 luni din ultimii ani
În februarie 2022, ROBOR a atins un nou maxim istoric, cea mai mare valoare la 3 luni din 2014. Printre altele, acest lucru s-a datorat creșterii dobânzii cheie de la 2% la 2,5% de către BNR.
Iar pe 1 martie 2022, data publicării acestui articol, ROBOR la 3 luni a crescut la 3,87%, iar ROBOR la 6 luni la 4,07%.
Deși actorii implicați se așteptau ca pasul de majorare a dobânzii să continue să crească, decizia BNR a fost una surprinzătoare. Această creștere de dobândă mai accentuată, de 50 de puncte de bază versus varianta așteptată de 25 de puncte de bază, atrage după sine previziuni de creștere a indicelui până la 4,5% – 5% la finalul anului.
Cum afectează creșterea record a ROBOR-ului indicele IRCC?
În 2019 indicele ROBOR a fost înlocuit cu indicele IRCC, astfel că pentru românii care au accesat credite în lei după 2019 indicele de referință este cel din urmă.
Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) are mai multe aspecte în comun cu indicele ROBOR: se aplică pentru creditele în lei și refinanțări, pentru credite imobiliare, pentru descoperiri de cont, credite de consum și carduri de credit.
Cu toate că indicele IRCC are o întârziere în creștere sau scădere față de ROBOR, datorată modului în care acesta este calculat, IRCC se aliniază trendului.
IRCC zilnic din 24 martie 2022 a avut o creștere de 68% față de ziua anterioară și a fost stabilit la valoarea de 3.03% (IRCC zilnic din 23 martie a avut valoarea de 1.80%).
Așadar, după creșterea record a ROBOR în februarie 2022 este așteptat ca și IRCC trimestrial să cunoască o creștere în acest an, analiștii estimând că acesta va atinge pragul de 4% în al doilea trimestru al anului 2023.
Cum afectează creșterea indicelui ROBOR ratele românilor?
Românii care au credite în lei accesate înainte de 2019, atunci când a intrat în vigoare IRCC, plătesc astăzi rate lunare mai mari comparativ cu anul trecut sau chiar cu anul 2020.
Aceste costuri mai mari, corelate cu creșterea inflației (scăderea puterii de cumpărare a leului), nu fac decât să reducă puterea de achiziție a românilor.