Recesiune este termenul economic care indică scăderea producției, a investițiilor și stagnarea afacerilor, în sens larg declinul activității economice dintr-o țară. Deși mai puțin gravă decât o criză economică sau o depresiune, recesiunea economică reprezintă creșterea negativă a PIB-ului (produsul intern brut) în două trimestre consecutive.
O caracterizare mai complexă a recesiunii a fost emisă de către Biroul Național de Cercetare Economică (NBER) din SUA, definind-o ca un declin al activității la nivel național, reprezentat prin scăderea PIB-ului, a producției industriale și a vânzărilor, a veniturilor reale în rândul populației și a numărului de angajați din sectorul privat.
De regulă, perioada de recesiune este urmată de o depresiune sau o criză economică.
Factorii care influențează recesiunea economică
Recesiunea economică poate avea mai multe cauze, printre care politicile guvernamentale, războaiele sau diversele dezechilibre economice, precum excesul de datorii economice sau creșterea activelor dintr-o anumită piață.
De asemenea, printre cauzele recesiunii se pot număra și ratele ridicate ale dobânzilor sau nivelurile extreme ale inflației.
De regulă, în perioade de recesiune consumatorii cheltuiesc mai puțin, lucru care poate duce la pierderea locurilor de muncă și diminuarea câștigurilor unei companii. Cel din urmă aspect afectează la rândul său piețele bursiere, de aceea în general recesiunea se suprapune unei scăderi a pieței bursiere.
Nicio recesiune nu seamănă cu cele anterioare. Ultima recesiune, provocată de pandemia de COVID-19, a adus o scădere a consumului, însă guvernele celor mai importante economii ale lumii au protejat companiile și angajații acestora, oferind măsuri compensatorii pentru ca cei din urmă să-ți păstreze locurile de muncă.
Înainte de aceasta, recesiunea provocată de bula imobiliară din Statele Unite ale Americii a fost destructivă atât pentru afaceri, cât și pentru piața muncii, iar măsurile de austeritate impuse în Europa au adus și mai multe dificultăți.
Acum, războiul din Ucraina poate declanșa o altă recesiune la nivel global. Însă există deja experți care avertizează că inflația ridicată și efectele acesteia indică că ne aflăm deja la începutul unei recesiuni.
Cum te protejezi de recesiune?
Specialiștii financiari indică câteva metode prin care te poți pregăti mai bine pentru o perioadă de recesiune. Printre acestea se numără diversificarea portofoliului de investiții (sau deschiderea unuia) astfel încât să includă investiții pe termen scurt, cel mult mediu, precum și titluri de stat. Acestea din urmă nu fluctuează în funcție de evoluția pieței.
De asemenea, o atenție sporită trebuie acordată și investițiilor de capital viitoare. Recomandarea este ca investițiile pe piața de capital să fie realizate în siguranță, cu o bună informare în prealabil, și preferabil atunci când există deja lichidități în conturile bancare care să acopere trei luni fără venituri.
Construirea acestui fond de siguranță începe cu conștientizarea cheltuielilor lunare și ajustarea eficientă a acestora pentru a putea economisi mai mult.
Pe lângă economiile lunare pe care le poți face atunci când conștientizezi care sunt cheltuielile și cum le poți optimiza, o a doua sursă de venit poate fi o decizie salvatoare într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic.