Mulți dintre noi ne folosim astăzi de conturile bancare pentru a ne ține banii în siguranță, recurgând la opțiunea de a avea cash în portofel doar în situații excepționale. Posibilitatea de a avea un cont bancar a facilitat atât virarea venitului către cel care îl încasează, cât și transferurile de bani între persoanele fizice.
În plus, opțiunile de plată electronică s-au diversificat atât de mult în ultimii ani, încât rareori mai plătim cu bani cash, indiferent că facem achiziții online sau în magazinele fizice.
Rapiditatea și ușurința cu care putem face plăți prin mijloacele electronice, transferuri de bani și achiziții au făcut însă persoanele mai puțin atente vulnerabile în fața infracțiunilor ce vizează conturile bancare.
Așadar, pentru a evita astfel de neplăceri, este important să avem în vedere câteva reguli simple, care ne vor ajuta să ne ținem banii din cont în siguranță.
1. Nu oferi datele cardurilor tale
Nu oferi nimănui, niciodată, datele cardurilor tale: PIN-ul, numărul, data expirării și CVV-ul (seria de 3 cifre de pe spatele cardului). Aceste date sunt confidențiale, îți sunt destinate exclusiv ție și sunt necesare atunci când faci achiziții online. Dacă altcineva intră în posesia acestora, poate face achiziții online cu respectivul card fără a-l avea fizic.
În cazul în care o persoană dorește să îți transfere bani, tot ce are nevoie este contul bancar.
2. Nu face plata online cu cardul decât la comercianții de încredere
Dacă vrei să faci o achiziție online cu cardul, verifică anterior comerciantul. Asigură-te că este o companie reală prin validarea datelor companiei, prin verificarea review-urilor celor care au achiziționat anterior sau prin verificarea adresei web în platforme care îți indică validitatea acesteia (indicatori de trafic, țările din care este accesată, anul lansării).
Poți verifica website-ul comerciantului și urmărind câteva elemente simple:
- website-urile sigure încep cu https://
- pagina de plăți / procesatorul de plăți afișează simbolurile Mastercard Secure sau Verified by Visa
De asemenea, asigură-te că instalezi opțiunea de verificare suplimentară (2-step verification), care adaugă un grad suplimentar de protecție a datelor tale.
De exemplu, poți seta ca atunci când vrei să faci o plată online să trebuiască să te autentifici în aplicația băncii înainte de a finaliza tranzacția.
3. Nu descărca alte aplicații bancare în afară de cele acreditate
Asigură-te că descarci și activezi (introduci datele cardurilor) doar aplicațiile bancare acreditate: aplicațiile băncii la care ai deschis contul sau aplicații care acționează ca portofele electronice, precum Google Pay sau Apple Pay. Pe acestea le găsești în App Store sau Google Play, au însemnele băncii sau ale brandului și sunt recomandate de ceilalți utilizatori în secțiunea Reviews.
4. Nu deschide link-uri suspecte
Nu oferi datele cardurilor tale pe diferite link-uri primite chiar și de la persoane cunoscute prin rețelele de social media sau Whatsapp.
Loghează-te în conturile bancare online folosind doar website-ul băncii tale sau doar aplicațiile acreditate.
Iar dacă ai postat un anunț de vânzare pe diverse platforme, nu oferi datele cardurilor pentru ca cineva să-ți facă o plată. În acest caz persoana respectivă are nevoie doar de contul bancar.
5. Nu-ți lăsa telefonul sau calculatorul deblocat
Ori de câte ori pleci de lângă telefon sau calculator, asigură-te că este blocat. Este important să îți securizezi dispozitivele prin una sau mai multe metode precum parole, amprente sau recunoaștere facială.
În final, dacă ai orice suspiciune că datele tale au fost puse în pericol sau că îți poate fi atacat contul bancar, nu ezita să suni la bancă. Consultanții băncii te pot ajuta să blochezi cardurile, să anulezi tranzacțiile suspecte și chiar să pornești investigații legale, dacă este necesar.