Sărbătorile de Paște sunt un prilej ideal în care petrecem timpul alături de familie și prieteni, însă în situația economică actuală, cadourile pe care ne dorim să le oferim celor dragi și cumpărăturile pot fi un motiv de stres.
Cum ne asigurăm că avem parte de sărbători echilibrate financiar și în același timp plăcute? Prin aplicarea câtorva sfaturi practice cu ajutorul cărora momentele alături de cei dragi nu sunt umbrite de lipsa bugetului.
Sfatul 1: gătește doar cât ai nevoie
Înainte de a merge la cumpărături, stabilește clar câte persoane vei avea alături la masă în timpul sărbătorilor de Paște, precum și câte mese vei pregăti acasă.
Pentru a-ți face o idee mai clară, gândește-te la anii trecuți și câte alimente s-au consumat, precum și ce proporție din alimente ai aruncat.
Planifică-ți pe hârtie ce preparate îți propui să pregătești la fiecare masă, astfel vei diminua risipa alimentară și vei economisi bani evitând cumpărăturile din impuls.
Sfatul 2: mergi la cumpărături doar cu lista pregătită anterior
Conform studiului Unlock Market Research din 2022, 6.5 români din 10 cumpără impulsiv și nu își planifică financiar achizițiile, iar 6 din 10 nu își monitorizează cheltuielile.
Pentru a evita aceste lucruri și pentru a nu fi tentat să cheltui mai mult decât este cazul, este esențial să mergi la cumpărături doar atunci când ți-ai planificat clar ceea ce ai nevoie de sărbători. De asemenea, lista cu care mergi la cumpărături te va ajuta și să nu te abați de la cantitățile de alimente pe care le-ai planificat pentru mesele alături de cei dragi.
Sfatul 3: calculează ceea ce cumperi din punct de vedere al timpului
Calculează cât câștigi la locul de muncă pe oră, apoi compară cu prețul lucrurilor pe care vrei să le achiziționezi. Iți va fi mult mai clar faptul că achiziționezi acele lucruri cu ore din viața ta și astfel te vei gândi mai mult înainte de a cumpăra lucruri sau alimente din impuls.
Sfatul 4: rămâi flexibil
Chiar dacă ideal pentru bugetul tău este să nu te abați de la lista de cumpărături, poți să îți faci și un buget pentru achiziții impulsive, din care să te răsfeți dacă îți dorești cu adevărat. Așa, vei evita frustările și întoarcerea la obiceiurile nesănătoase privind cumpărăturile.
Sfatul 5: practică minim 1 zi fără cumpărături
Propune-ți ca în preajma sărbătorilor să ai minim 1 zi în care să nu mergi la cumpărături, o zi în care să te bucuri de lucrurile simple pe care le ai deja la îndemână, precum aranjarea decorațiunilor de Paște
Anul acesta, de sărbători, propune-ți să ai o atitudine cumpătată, atât când vine vorba de mâncare, cât și în ceea ce privește bugetul. Iar în timp, îți vei dezvolta un obicei sănătos în preajma oricăror astfel de ocazii și te vei bucura mai mult de lucrurile gratuite, precum timpul petrecut alături de cei dragi.