Îți dorești să începi propria afacere? Nu mai este cazul să aștepți! Dacă nu știai, există mai multe tipuri de finanțări nerambursabile pe care le poți accesa. Fie de la stat, fie prin finanțări private, ideea ta se poate transforma în realitate mai repede decât ai crede – verifică lista băncilor din România. Tot ce trebuie să faci este să te informezi despre opțiunile disponibile, care sunt condițiile acestora și să alegi varianta ideală pentru tine.
Bineînțeles, există și varianta accesării fondurilor europene pentru a-ți finanța afacerea. Totuși, aceasta implică proceduri diferite, de aceea o vom trata într-un articol dedicat exclusiv. În acest articol îți vom oferi detaliile de care ai nevoie pentru a accesa fonduri nerambursabile oferite de către statul român.
Ce sunt fondurile nerambursabile?
Fondurile nerambursabile sunt fonduri oferite pentru deschiderea unei noi afaceri sau susținerea uneia deja începute, asemănătoare unui credit. Marea diferență este că acești bani rămân în compania ta, nu trebuie să îi dai înapoi. Fondurile neramburasabile oferite de către statul român se adresează firmelor mici și mijlocii, dar există și unele care extind acordarea și către alte tipuri de companii.
Aceste fonduri au anumite condiții de acordare și, mai ales, sunt destinate exclusiv anumitor acțiuni, precum cumpărarea de echipamente pentru compania ta. Așadar, nu vin sub forma unor bani cash sau transfer bancar pentru a-i putea direcționa oricum îți dorești.
Care sunt programele de stat prin care poți obține fonduri nerambursabile?
1. Start-Up Nation
Start-Up Nation este cel mai cunoscut program prin care se oferă fonduri nerabursabile de la stat la nivel național. Poți obține o finanțare de până la 200.000 de lei, echivalentul a 43.000 de euro, pentru afacerea ta.
La nivel național, Start-Up Nation susține 10.000 de companii mici sau mijlocii, din domenii non-agricole, prin acest program. Înscrierile în program se fac în luna decembrie a anului în curs pentru fondurile nerambursabile din anul următor. Găsește toate condițiile pentru înscriere și acordare a fondurilor pe site-ul Ministerului Pentru Mediu de Afaceri, Comerți și Antreprenoriat.
2. Fonduri nerambursabile pentru industria agro-alimentară
AFIR, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, se află sub autoritatea Ministerului Agriculturii și a lansat un program prin care sprijină atât procesarea, cât și marketing-ul pentru producerea produselor non-agricole. Totuși, este necesar să fie folosite produse agricole (spre exemplu cereale) pentru a obține rezultatul finit.
Mai exact, poți deschide o afacere prin care să produci pâine, produse de panificație sau bere artizanală și poți accesa aceste fonduri nerambursabile. Înscrierile companiilor se pot face până la 30 iunie 2019.
Suma pe care o poți obține variază între 200.000 și 2,5 milioane de euro, iar vestea cea mai bună este că pot participa companii mici și mijlocii, companii mari, microînteprinderi, dar și cooperative sau grupuri de producători. Află toate detaliile pe startupcafe.ro.
3. Alte programe ce oferă fonduri nerambursabile
Ministerul pentru Mediul de Afaceri a oferit până acum fonduri nerabursabile pentru companii mici din domeniul comerțului, pentru internaționalizare, sau pentru microindustrializare. Până acum, nu s-au anunțat astfel de programe ce oferă fonduri nerambursabile de la stat, dar acestea sunt probabile în urma celor acordate până acum.
Finanțări private
Există o mulțime de variante pentru a accesa finanțări bancare garantate de diverse entități. Spre exemplu, poți obține un credit bancar pentru afacerea ta garantat de Uniunea Europeană pentru companii mici și mijlocii.
De asemenea, poți opta pentru un fond de investiții prin care ți se acordă finanțare de către companii private în schimbul a unui număr negociat de acțiuni din compania ta.
Ai și opțiunea unei finanțări bancare pentru IMM-uri cu garanții publice, prin programul numit EaSI și susținut de către Uniunea Europeană. Acest program este realizat prin Banca Transilvania.
Dacă îți dorești să îți deschizi propria afacere, înainte de toate trebuie să îți alegi domeniul, apoi tipul de companie pe care îți dorești să o înființezi, în funcție de domeniul de activitate, apoi să te orientezi către un tip sau altul de finanțare. Îți recomandăm să te documentezi atent înainte de a începe demersurile și să încerci obținerea unor fonduri nerabursabile, fie ele oferite de către statul român, fie de către Uniunea Europeană. Aceasta este o variantă care te ajută să scapi de grija multor cheltuieli pe care le-ai putea avea.