Cu toții ne dorim să economisim, indiferent de motiv. Fie ca îți dorești să pleci într-o vacanța exotică, să îți cumperi o mașină sau pur și simplu să ai o sumă de bani pentru situații neprevăzute, premisele sunt aceleași. Iar așa cum te preocupă siguranța banilor tăi, suntem siguri că te preocupă și siguranța economiilor.
Așadar, care ar fi cea mai simplă și sigură variantă? Ai putea fi tentat să spui că “banii la saltea”.
Oricât de bună ar părea, această metodă de economisire este de fapt cea mai volatilă. Vei avea banii mereu aproape și vei fi tentat să îi cheltui, iar premisa că îi vei înlocui nu funcționează de cele mai multe ori.
De asemenea, bunurile extrem de valoroase și sumele mari de bani nu ar trebui ținute în locuință, pentru a evita riscul unor infracțiuni care te pot lăsa fără ele. Cea mai sigură și eficientă variantă este o instituție care îți poate proteja bunurile și care, în cel mai rău caz, te va despăgubi dacă pățesc ceva.
În plus, ne place să fim întotdeauna la curent cu ultimele trend-uri în tehnologie și ne place să avem cele mai noi gadget-uri. De ce nu am aplica aceeași rețetă și cu banii noștri? De ce să nu le oferim varianta modernă pentru a economisi?
În definitiv, banca rămâne cea mai sigură instituție pentru a-ți păstra banii, mai exact prin depozitele bancare. Iar acestea îți vor aduce și bani în plus!
Cum economisești prin depozite bancare?
În primul rând, trebuie să îți alegi banca potrivită pentru tine. Dacă te interesează exclusiv un cont de economii, atunci trebuie să te documentezi în legătură cu dobânda la economii, accesibilitatea la bani, eventuale comisioane.
Pentru o relație cât mai bună cu banca, vei vrea să știi și calitatea serviciilor lor, programul call center-ului, clauzele contractuale și eventualele costuri. Găsește aici lista băncilor din România, iar pentru a afla toate cele de mai sus, îți recomandăm să vezi ce spun clienții sau foștii clienți ai băncii respective despre experiența lor.
După ce te-ai decis asupra băncii unde îți vei deschide contul de economii, dar și beneficiile pe care această instituție ți le va oferi, este timpul să începi să economisești.
Cum poți economisi eficient, fără să îți schimbi complet sitilul de viață? Iată 5 idei practice și eficiente!
Tipuri de depozite bancare pentru economii
Fie că ești persoană fizică sau juridică, băncile îți oferă posibilitatea deschiderii unui cont de depozit pentru economii. Și chiar dacă acestea vin sub diverse denumiri de marketing, se încadrează în câteva categorii mari.
1. Depozit la termen
Acesta este cel mai întâlnit mod de a economisi bani prin depozite bancare. Depozitele la termen sunt realizate pe perioade de timp, cu scadență lunară, dar care pot fi prelungite sau încheiate. Dobânda este de regulă fixă și o primești la scadență.
2. Depozite în valută
Depozitele în valută sunt o altă metodă de a economisi bani. Aceasta poate părea tentantă în anumite condiții, dar trebuie să ai în vedere fluctuația valutei respective. Poți fi norocos și să ai mai mulți bani în cont, dar există și posibilitatea să ai mai puțini decât ai depus.
3. Economii la vedere
Acest tip de depozit bancar îți oferă o mai mare flexibilitate. Poți retrage banii și înainte de scadență, parțial sau integral, iar dobânda este variabilă și se calculează lunar.
4. Depozite pentru copii
Aceste depozite bancare se întind pe cele mai lungi perioade, care pot fi și zeci de ani. O particularitate este faptul că beneficiarul poate fi o altă persoană față de cea care a deschis și alimentat contul.
Beneficiile depozitelor bancare pentru economii
Orice fel de venit este supus impozitării de către statul român, iar veniturile pe care le obții din dobânzile depozitelor bancare nu fac excepție. Cu toate acestea, beneficiul tău este acela că nu ești nevoit să mergi la administrația financiară și să depui declarații pentru acesta.
Impozitul care se reține automat la sursă, ceea ce înseamnă că banca îți reține 16% din dobândă și virează automat banii către stat în numele tău.
Un alt beneficiu este faptul că economiile tale sunt asigurate de către stat, prin Fondul de Garantare al Depozitelor. În acest fond se înscriu automat economiile tale din depozitul bancar, iar în cazul în care banca intră în faliment, îți vei recupera banii în limita 100.000 euro, plafonul instituit de către stat.
Dacă te-ai hotărât că ești pregătit să economisești bani prin modalitatea modernă, depozitele bancare, trebuie să știi că băncile îți oferă personal profesionist care te va consilia pentru a găsi opțiunea potrivită!