Ce faci atunci când nu vrei să mai plătești chirie, când vrei să ai o locuință a ta sau ambele variante? Te pregătești să achiziționezi o locuință, fie ea apartament sau casă. Dar, cum nu toți dispunem de astfel de sume cash, o soluție rapidă și avantajoasă este un credit la bancă, precum este creditul Prima Casă.
Ce este creditul Prima Casă?
Creditul Prima Casă este un program guvernamental care facilitează accesul tinerilor la achiziționarea unei locuințe, oferind o dobândă și un avans avantajos față de celelalte tipuri de credite pentru achiziția de imobile.
Programul Prima Casă a fost lansat în 2009 ca ajutor atât pentru populație, având un avans de 5% din valoarea imobilului – considerabil mai mic decât solicită majoritatea băncilor pentru un credit imobiliar, dar și ca ajutor pentru un sector ce cunoscuse anterior o scădere majoră.
Cum funcționează creditul Prima Casă?
Fondul de Garantare Prima Casă este un fond administrat de statul român care își propune să acopere o parte importantă a creditelor pentru locuințe oferite de bănci. Astfel, pentru locuințele în imobile vechi, statul garantează 40% prin programul Prima Casă, iar pentru locuințele în imobile noi, 50%.
Condițiile de acordare a creditului Prima Casă
Prima condiție de acordare a creditului Prima Casă este ca împrumutul să fie realizat în lei. A doua condiție este ca persoana care accesează creditul să nu fi avut sau să aibă o locuință cu o suprafață mai mare de 50 mp, deținută singur sau împreună cu soțul sau soția. Excepția de la această condiție o reprezintă locuințele obținute prin moștenire.
O altă condiție impune persoanei care solicită creditul să nu fi avut anterior un credit Prima Casă sau să aibă unul imobiliar în prezent. În plus, cel care solicită creditul trebuie să îndeplinească și anumite condiții salariale, precum un venit lunar stabil, vechime de cel puțin 1 an în câmpul muncii și minim 3 sau 6 luni la angajatorul din prezent.
Acte necesare pentru creditul Prima Casă
Acestea sunt documentele de care ai nevoie pentru dosarul creditului Prima Casă:
• Actul de identitate al celui care solicită creditul – inclusiv al soțului sau soției în cazul în care creditul este realizat de ambii parteneri
• Copie după certificatul de naștere
• Documentele care atestă salariul
• Antecontractul de vânzare – actul realizat între cumpărător și vânzător care atestă achitarea avansului necesar de 5%
• Actele de proprietate ale locuinței, în original
• Extrasul de Carte Funciară
• Declarație pe propria răspundere autentificată – care să ateste că persoana care solicită creditul nu deține o locuință mai mare de 50 mp, nu a mai beneficiat de programul Prima Casă în trecut sau că deține o locuință mai mică de 50 mp
• Documente solicitate de bancă, în funcție de politicile interne
Cât durează aprobarea creditului Prima Casă?
Recomandarea funcționarilor de la Fondul de Garantare pentru Prima Casă este ca termenul de acordare al creditului să fie specificat la aproximativ 60 de zile. Acest timp va fi necesar pentru aprobarea dosarului de către bancă, dosar care este apoi trimis către Fond pentru aprobare. Există posibilitatea ca dosarul să fie incomplet, ceea ce va însemna timp în plus până la acordarea creditului.