Ultimele 3 luni au fost mai dificile pentru economia oricărei țări, dar poate și pentru economia individuală a cetățenilor. Pandemia Covid-19 a activat un scenariu al unei potențiale crizei financiare în primul rând prin scăderea activităților economice din piață, dar și prin reconfigurarea acestora, conform previziunilor următoare.
Pe 14 mai România iese din cele două luni de stare de urgență în care piața muncii și economia au anunțat schimbări importante. Pentru că multe companii au apelat la șomaj sau la șomaj tehnic, băncile au încercat să vină în ajutorul acestora, dar și în ajutorul persoanelor fizice.
Astfel una dintre măsurile de susținere al oamenilor angrenați în credite a fost amânarea la plată a ratelor. Totuși, acest suport financiar nu poate fi accesat de oricine, iar în continuare vom detalia semnificația acestei măsuri și condițiile în care se poate beneficia de ea.
Amânarea ratelor la bancă pentru persoanele fizice
Impactul Covid-19 a afectat nu doar importante segmente economice, ci și importante segmente ale populației. Imediat ce turismul și restaurantele au fost închise, mulți oameni au rămas fără locuri de muncă, fără venituri, iar companiile au apelat la șomajul tehnic sau la diminuarea salariilor.
De asemnea, măsurile de prevenție pentru Covid-19 și condițiile impuse în această situație au limitat sau amânat cererea pentru anumite produse și servicii (stomatologie, evenimente, construcții, etc). Iar multe firme au fost nevoite să reducă personalul sau salariile: restrucurări sau șomaj tehnic (75% din salariul mediu pe economie). Acest aspect a generat automat un deficit financiar semnificativ în veniturile oamenilor, în condițiile în care mulți dintre ei au credite.
Pentru a evita un blocaj economic asemănător crizei din 2008, Guvernul, cu susținerea Băncii Naționale și a sectorului bancar, a oferit cetățenilor posibilitatea amânării ratelor la bancă până la maxim 9 luni (nu mai târziu de 31.12.2020). Astfel, cei afectați direct sau indirect, pe termen scurt sau lung pot folosi această amânare pentru prioritizarea altor nevoi actuale.
Unele bănci pun la dispoziția cititorilor pe website numărul cererilor depuse, acceptate și refuzate pentru amânarea ratelor la plată.
Ce înseamnă amânarea ratelor la bancă pentru persoanele fizice?
Amânarea ratelor la bancă se poate face pentru o perioadă cuprinsă între 1 lună și maxim 9 luni și poate fi solicitată în termen de cel mult 45 de zile de la data intrării în vigoare a OUG (30 martie), adică până în data de 14 mai 2020. Aceasta este o soluție pe termen scurt a celor afectați de pandemia Covid-19, deoarece amânarea ratelor la bancă pentru întreaga perioadă de 9 luni a unui credit pe 25-30 ani generează o eșalonare a sumei pe următoarele 60 luni ale creditului. Astfel rata pentru primii 5 ani din totalul perioadei de creditare rămasă, după amânarea de plată pentru 9 luni, va crește.
Tocmai pentru că aceasta reprezintă o soluție de sprijin pe termen scurt, recomandarea băncilor este ca solicitarea de amânare să fie făcută de cei pentru care plata ratelor pe anul 2020 este aproape imposibilă și nu doar dificilă. Pentru că altfel, începând cu ianuarie 2021, când ratele amânate pentru 9 luni vor intra din nou la plată, este posibil ca oamenilor să le fie mult mai greu să își asume pentru cel puțin 5 ani o plată lunară mai mare.
Cum poți beneficia de amânarea ratelor la bancă?
Instituțiile bancare s-au organizat foarte repede pentru a stabili cine este eligibil pentru amânarea ratelor, iar etapele de evaluare a solicitării sunt foarte puține și relevante.
Prima condiție pentru a beneficia de acest ajutor este să se facă dovada deficitului financiar cauzat de pandemia Covid-19. Concret, orice familie care se confruntă cu o pierdere directă sau indirectă a veniturilor, o pierdere temporară sau permanentă a unui loc de muncă poate opta pentru amânarea ratelor la bancă. Este suficient ca această pierdere să fie generată de activitatea profesională a unui singur membru al familie.
O altă condiție este ca acel credit să fie solicitat și aprobat până la data de 31.03.2020, deoarece amânarea ratelor la bancă se adresează celor care nu au putut anticipa imposibilitatea achitării.
De asemenea, pentru aprobarea acestei solicitări este foarte important să nu fie restanțe mai mari de 30 de zile la plata creditului. Astfel este susținută dificultatea de plată cauzată de pandemia Covid-19.
Piața economică și piața muncii au suferit schimbări majore, iar efectele se resimt atât în cadrul financiar individual, cât și la nivelul companiilor. De aceea este foarte important să îți știi și să îți gestionezi foarte bine economiile și prioritățile.
Așa cum am specificat mai sus, amânarea ratelor la bancă poate fi solicitată pentru o perioadă mai scurtă de timp, nu neapărat pentru maximul oferit de 9 luni. Astfel, împreună cu câteva acțiuni economice individuale, îți poți reorganiza bugetul pe următoarele luni, fără a te angrena într-o rată lunară mai mare începând cu 1 ianuarie 2021 (asta în cazul în care ai opta pentru amanare pe perioadă maximă).