Cursul valutar sau cursul de schimb, cum mai este numit, înseamnă prețul monedei unei țări exprimat în moneda altei țări. Mai exact, cursul valutar reprezintă prețul pe baza căruia o monedă se schimbă cu valută, adică raportul dintre moneda națională și valută. În cazul nostru, schimbul valutar înseamnă leul românesc în raport cu valută precum moneda euro, dolarul, lira sterlină etc. și raportul dintre acestea.
Cursul valutar poate fi fix sau flexibil, însă cazurile în care cursul de schimb este fix sunt rare. Un exemplu concret al acestei situații, care se întâmplă doar în cazul în care două țări convin asupra unui curs de schimb fix, a fost între SUA și Marea Britanie, când s-a stabilit de comun acord prețul unei uncii de aur.
În zilele noastre, valoarea fiecărei monede este dată de puterea ei de cumpărare, adică de economia țării respective.
Tipuri de curs de schimb
Cursul valutar sau cursul de schimb prezintă 2 forme: cursul valutar oficial și cursul valutar de piață.
Cursul valutar oficial, numit și curs valutar de referință, se stabilește de către Banca Națională a României (BNR) pe baza raportului dintre cererea și oferta de valute.
Cursul valutar BNR este publicat în ziua curentă, până la ora 13 și valabil pentru următoarea zi. De menționat este faptul că acesta este un curs de referință, adică nu dictează cursul de schimb în cadrul băncilor sau caselor de schimb valutar, dar este valoarea la care aceste entități se raportează.
Cursul valutar de piață este format la nivel interbancar, raportat la cerere și ofertă și este cursul de schimb pe care îl găsești afișat în sucursalele băncilor.
Tipuri de curs valutar de piață
Cursul valutar de piață are 2 mărimi: cotația BID și cotația ASK.
Cotația BID înseamnă cursul de cumpărare, iar aceasta reflectă prețul cererii din piață pentru moneda respectivă. Cursul de cumpărare este prețul la care banca sau casa de schimb valutar cumpără valuta.
Cotația ASK înseamnă cursul de vânzare, iar acesta este determninat de ordinele unui client de cumpărare de valută. Cursul de vânzare este prețul la care banca sau casa de schimb valutar vinde valuta.
Ce factori influențează cursul?
Cursul valutar este determinat de cererea și oferta de valută, acest lucru fiind valabil doar într-o piață liberă. Oferta mare de valută înseamnă cu prețul acesteia va scădea, iar moneda națională se va aprecia, pe când o cerere mare de valută înseamnă că prețul acesteia va crește, depreciind moneda națională.
Există factori care au o influență directă asupra cursului valutar, producând fluctuații sau diferențe sesizabile într-un timp în general scurt.
Factorii interni
Factorii care influențează cursul valutar pot fi de natură economică, iar printre aceștia se numără calitatea bunurilor și a serviciilor sau volumul producției. Factorii pot fi și de natură monetară, precum puterea de cumpărare, creditele din țara respectivă, rata de dobândă sau deficitul bugetar.
De asemenea, printre factorii interni care influențează cursul valutar se numără și factorii sociali și cei politici. În ceea ce privește deciziile politice, printre cele care au efect asupra cursului de schimb sunt proiectele de dezvoltare pe termen lung și stabilitatea legislativă.
Factorii externi
În categoria factorilor externi care influentează cursul valutar intră raportul dintre cerere și ofertă referitor la valutele tranzacționate la nivel mondial, dar și factorii politici și sociali la nivel global. Facorii politici se referă la conflicte militare sau alianțe între țări la nivel mondial. De asemenea, printre factorii externi se numără și factorii economici cum ar fi crizele economice din zonele partenere din punct de vedere comercial.
Pe lângă acești factori, mai există câteva aspecte care influențează cursul valutar, printre care se numără acțiunile speculative, care pot destabiliza cursul de schimb prin infuzii sau retrageri masive într-un timp scurt. Variațiile inflației unei țări, în special în cazul unei inflații mărite, care accentuează oscilațiile cursului valutar, iar moneda națională își pierde din valoare.
De asemenea, intervenția băncii centrale, prin infuzii sau retrageri de lichidități este un alt factor care influnțează cursul de schimb. Banca centrală poate acționa și prin cumpărări sau vânzări semnificative de valută, aceste acțiuni fiind, de cele mai multe ori, realizate doar în cazuri excepționale.