Cu siguranță fiecare dintre noi își dorește la un moment dat să își achiziționeze o mașină, pentru plecări independente în concedii, pentru flexibilitate și rapiditate spre birou, etc. Dar care sunt modalitățile prin care ne putem cumpăra o mașină? Economisim, muncim mai mult, optăm pentru un credit, alegem un leasing operațional sau un leasing financiar, etc.
Indiferent ce soluție ni se potrivește mai mult, important este să alegem informați. De aceea, în continuare vom aborda subiectul leasing operațional vs leasing financiar pentru a cunoaște avantajele și dezavantajele fiecăruia.
Leasing operațional vs leasing financiar
Leasingul este o opțiune pentru achiziționarea unei mașini în cazul în care refuzi varianta unui credit auto sau nu vrei să îți blochezi niște fonduri substanțiale. Sau poate abia te-ai decis că ai nevoie de o mașină și nu vrei să aștepți atât de mult timp până reușești să strângi suma necesară.
O primă diferența dintre leasingul operațional și leasingul financiar este că după perioada contractuală, în cazul leasingului operațional mașina este returnată, î6n timp ce în cazul leasingului financiar mașina îți rămâne ție. Practic este o chirie pentru utilizarea și uzura mașinii pe care tu o plătești pe durata contractului, în timp ce leasingului financiar reprezintă o rată pe o perioadă mai lungă de timp.
O altă diferență o face responsabilitatea față de toate sarcinile pe care le implică mașina. În cazul leasingului operațional asigurarea, service-ul, taxele, etc toate intră în grija companiei. Pe când în cazul leasingului financiar ești responsabil în întregime de managementul mașinii: verificări, reparații, plăți, etc, riscând să fii pieton în perioada de service. O mențiune importantă este faptul că leasingul operațional îți oferă o mașină la dispoziție pentru a te folosi de ea în perioada în care cea luată contractual se află la reparat. Același principiu se aplică și dacă ești implicat într-un accident. Leasingul financiar te face proprietar al mașinii și implicit pieton atunci când mașina trebuie să stea în service.
Continuând, diferențierea dintre cele două tipuri de leasing constă și în avansul necesar dacă optezi pentru leasing financiar. Așa că dacă nu ai niște economii într-un depozit bancar, este cam greu să optezi pentru el, în timp ce leasingul operațional nu condiționează nicio sumă plătită în avans.
Dacă vrei să deții o mașină, fără să te îngrijorezi prea mult cu acțiunile responsabile pe care le implică, și eventual să o schimbi o dată la ceva vreme, varianta potrivită este leasingul operațional. În locul tău se ocupă compania de leasing de tot ce implică folosirea ei (acte, programări service, schimbat anvelope, reparații necesare, taxe și impozite, etc) având la dispoziție altă mașină dacă este nevoie. Leasingul operațional te scutește și de procesul de vânzare dacă vrei să îți schimbi mașina, pentru că la sfârșitul perioadei contractuale o predai și este treaba companiei de leasing mai departe. În schimb, dacă vrei să vinzi la un moment dat mașina achiziționată prin leasing financiar va trebui să te ocupi tu singur de acest lucru și să îți asumi valoarea acesteia pe piață.
Decizia de a alege între leasing operațional și leasing financiar este una relativă, deoarece depinde de bugetul tău, de comoditatea ta pe termen lung, de mașina pe care vrei să o achiziționezi, etc. dacă ai o afacere și te interesează să optezi pentru o variantă de leasing, atunci clar cel operațional te scapă de prea mult stres pe termen lung.
Cel mai bine este să studiezi toate variantele din piață, să îți cunoști foarte bine bugetul și interesul pe termen lung în ceea ce privește o mașină. E bine să știi și ce tip de cheltuitor ești, deoarece achiziționarea unei mașini în rate, pe termen lung, depinde și de cum reușești să îți prioritizezi finanțele.