Anul acesta, tinerii fermieri vor beneficia de mai mult sprijin pentru afacerile lor, conform ghidurilor solicitantului scoase în dezbatere publică de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Cei care își deschid sau au deja o afacere în domeniul agriculturii pot depune solicitarea pentru finanțarea cu fonduri europene și pot obține până 70.000 de euro pe proiect.
Fonduri europene pentru agricultură în 2021
Conform Submăsurii 6.1 propusă de AFIR, anul acesta sprijinul va fi acordat sub formă forfetară pe o perioadă de maxim 3 ani. Acesta se va acorda în două tranșe:
- 75% la semnarea contractului de finanțare
- 25% dacă se va implementa corect Planul de Afaceri la maximum 3 ani de la semnarea contractului
Fermierii pot obține următoarele tipuri de finanțări:
- 70.000 de euro pentru cei care includ în planul de afaceri agricultura ecologică sau operațiuni de condiționare – procesare. În această categorie se încadrează exploatațiile între 30.000 și 50.000 de euro SO (standard output – coeficientul ce se calculează în funcție de tipurile de recoltă)
- 60.000 de euro pentru cei care integrează în planul de afaceri agricultura ecologică sau operațiuni de condiționare – procesare pentru exploatațiile între 12.000 și 29.999 de euro standard output
- 50.000 de euro pentru exploatațiile agricole între 30.000 și 50.000 de euro standard output
- 40.000 de euro pentru exploatațiile agricole între 12.000 și 29.999 de euro standard output
Cine poate beneficia de fondurile europene pentru tinerii fermieri în 2021?
Aceste fonduri sunt destinate tinerilor fermieri, cu vârsta de maxim 40 de ani, care au calificările profesionale și competențele necesare desfășurării activității agricole pentru care solicită fondurile. De asemenea, aceștia trebuie să nu mai fi avut o afacere în agricultură anterior.
Dar și persoanele juridice cu mai mulți acționari pot solicita fonduri europene pentru tinerii fermieri în 2021. Condiția este ca unul dintre acești acționari să fie un tânăr fermier care să aibă control pe termen lung asupra gestionării, beneficiilor și riscurilor financiare în ceea ce privește procesul agricol desfășurat.
Te poți înregistra ca solicitant la APIA în Registrul Unic de Identificare, la Primărie în Registrul Agricol, sau la ANSVSA în Registrul Exploataţiilor. Această înregistrare poate fi făcută ca PFA, ca titularul unei întreprinderi individuale, sau ca titular al unei întreprinderi familiale.
De asemenea, te poți înregistra și ca administrator și asociat unic al unui SRL sau ca administrator și asociat majoritar al unui SRL.
Fonduri nerambursabile pentru fermele mici
Ca și în anul trecut, în 2021 finanțarea acordată pentru fermele mici va fi tot de 15.000 de euro pe proiect. Aceste fonduri nerambursabile se acordă pe maximum 3 ani, în două tranșe:
- 75% la semnarea deciziei de finanțare
- 25% dacă se implementează corect planul de afaceri până la 31 decembrie 2025 sau până la maximum 3 ani de la semnarea deciziei de finanțare
Cei care pot solicita acest tip de finanțare trebuie să aibă deja o proprietate sau drept de folosință pentru a exploata agricol o fermă mică, să fie persoane juridice române, să aibă minim 18 ani și studii de minim 8 clase, precum și să acționeze în nume propriu.
De asemenea, ferma trebuie să fie înregistrată la APIA în Registrul Unic de Identificare, la Primărie în Registrul Agricol, sau la ANSVSA în Registrul
Exploataţiilor, cu minim 24 de luni înainte de a solicita finanțarea și trebuie să aibă o dimensiune economică între 4.000 și 11.999 de euro valoare de producție standard.
Aceste linii de finanțare urmează să fi lansate curând, așa că dacă îți dorești să dezvolți o afacere cu bani europeni nerambursabili, acum este șansa ta. Cu toate acestea, îți recomandăm să verifici toate condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a putea aplica și obține aceste fonduri pe website-ul oficial AFIR.