Există o mulțime de persoane care consideră că procesul de economisire este destinat vârstelor mai înaintate, ori cel puțin că ar trebui să începi să economisești abia după o anumită vârstă (25-30 de ani).
Însă, așa cum fiecare etapă din viața de adult vine cu propriile provocări, și venitul fiecărei etape poate fi gestionat astfel încât o parte să meargă către economii.
Chiar dacă poate părea dificil să economisești încă de la o vârstă fragedă, există câteva trucuri care te pot ajuta să faci acest lucru. Iar beneficiile sunt de necontestat: resurse pentru obiectivele personale sau profesionale, pentru investiții, pentru deschiderea unei afaceri, pentru întemeierea unei familii și chiar pentru o pensionare „anticipată”.
De aceea, am pus laolaltă trucurile care te pot ajuta să economisești, în funcție de vârsta ta.
Cum să economisești în funcție de vârstă – perioada facultății
Cel mai bun truc pe care îl poți folosi să economisești în timpul facultății, și nu numai, este să ții o evidență cât mai exactă a banilor. Cu cât vei ști mai amănunțit pe ce cheltui, cu atât va fi mai ușor să reduci anumite cheltuieli.
Iar acest obicei financiar sănătos îți poate salva economiile și mai târziu în viață.
Cum să economisești în funcție de vârstă – între 20 și 30 de ani
Dacă în perioada facultății ai prioritizat cheltuielile pentru studii și distracție, această etapă de vârstă implică, de cele mai multe ori, și un venit stabil, căci este perioada în care ai un job.
Însă aceasta este și perioada în care ești în totalitate responsabil de banii tăi, fără a mai primi bani de buzunar de la părinți.
De cele mai multe ori, acum apar și cheltuieli suplimentare, cum ar fi plata unei chirii sau o rată la bancă. De aceea, e bine să știi exact ce tip de cheltuitor ești pentru a-ți gestiona venitul eficient. Iar obiceiurile financiare sănătoase dezvoltate în facultate îți vor prinde bine.
Subliniem faptul că aceasta este o perioadă excelentă pentru a investi pe termen mediu și lung. Fie că alegi să investești la bursă, să cumperi titluri de stat sau să economisești într-un fond privat de pensie, nu trebuie neapărat să aloci sume mari.
Este suficient să aloci chiar și 50-100 de lei lunar către economii sau investiții, căci în 5, 10, 15 ani sau mai mult vei dispune de resurse generoase.
Cum să economisești în funcție de vârstă – între 30 și 50 de ani
În această perioadă a vieții este important să analizezi cât de eficiente au fost deciziile financiare pe care le-ai luat până atunci. Asigură-te că-ți răspunzi sincer și obiectiv la întrebarea “sunt mai aproape de obiectivele mele?”.
Indiferent că obiectivele tale implicau avansarea în carieră, achiziții semnificative (precum o locuință) sau începerea unei afaceri, întrebă-te dacă deciziile tale financiare te-au ajutat în acest sens.
Dacă răspunsul este negativ, atunci analizează deciziile greșite și revino asupra lor.
Această perioadă din viață este, în general, marcată și de întemeierea unei familii, așa că îți recomandăm să aloci o parte din economii și către asigurări de viață, fonduri pentru copiii sau asigurări de locuințe.
De asemenea, dacă în această perioadă veniturile tale sunt mai substanțiale decât până acum, îți recomandăm să analizezi noi oportunități de investiție precum participarea în fonduri de investiții și nu numai.