Vacanțele sunt momentele în care ne dorim să ne relaxăm cel mai mult, nu fim stresați și să nu avem parte de surprize neplăcute și cheltuieli medicale spontane. De aceea este foarte important să optăm pentru o asigurare de călătorie, în formele potrivite vacanței noastre.
Economisim bani, ne facem planuri în detaliu, încercăm să fim cât mai organizați și responsabili cu resursele investite, așa că de ce să nu ne securizăm vacanța cu o asigurare de călătorie care să ne mențină în zona de confort în ceea ce priveşte evenimentele neașteptate.
Ce este asigurarea de călătorie
Cu siguranță ai câteva lucruri fără de care nu pleci la drum în nicio vacanță. Ei bine, asigurarea de călătorie ar trebui să fie pe lista ta atunci când îți organizezi concediul.
Pachetele de asigurare dedicate vacanțelor sunt variate și consistente, tocmai pentru a acoperi nevoile celor care au învățat din experiențele anterioare, proprii sau ale altora. Chiar dacă de cele mai multe ori credem că nu are cum să ni se întâmple nouă, realitatea este că suntem foarte vulnerabili și expuși la diverse pericole: accidente medicale, pierderea bagajelor, furturi, anulări de zbor din cauza pandemiei, etc.
În funcție de tipul și costul vacanței, de destinație, de riscurile locale la care ești expus, de itinerariul pe care îl ai stabilit, este bine să alegi o asigurare personalizată care să cuprindă beneficiile de interes pentru tine. Plecând de la pachetele standard pe care mulți asiguratori le au, poți adăuga și alte beneficii extra pentru securizarea vacanței tale.
Asigurarea medicală pentru călătorii
Asigurarea medicală pentru călătorii în varianta simplă presupune preluarea cheltuielilor medicale în caz de îmbolnăvire, accident, repatriere sanitară și deces, de către asigurator.
Dar companiile și-au adaptat pachetele, iar o asigurare complexă poate cuprinde:
- chiar și urgențe stomatologice;
- pierderea, deteriorarea, furtul, întârzierea mai mult de 12 ore a bagajelor (în cazul în care compania aeriană nu oferă despăgubiri pentru pierderea bagajelor, poți lua legătura cu firma de asigurări la care ai deja făcută o asigurare, iar ei se vor ocupa de tot);
- întârzierea (mai mult de 12 pre) ori anularea mijlocului de transport;
- răspunderea civilă – plata cheltuielilor ca urmare a vătămărilor corporale și daunelor materiale provocate de asigurat;
- pierderea sau înlocuirea documentelor (cărți de; identitate, carduri bancare, documente de transport, profesionale);
- anularea sau întreruperea călătoriei ca urmare a survenirii unor evenimente neprevăzute (deces, îmbolnăvire, devastarea locuinței, accident rutier, sarcină etc.);
- falimentul companiei aeriene – despăgubiri pentru biletele de avion returnate;
- sarcină de până la 26 de săptămâni – plata pentru serviciile medicale necesare investigațiilor în cazul în care sarcina apare și e constatată în perioada de la emiterea asigurării până la plecarea în călătorie;
- convorbiri telefonice de urgență;
- vizita unei rude în cazul spitalizării.
Asigurarea zborului și a bagajului
Acestea sunt extra beneficii la pachetele de bază ale asigurărilor de călătorii. Ghinionul pe care îl poți avea, istoricul unei companii aeriene sau contextul actual cu pandemia Covid-19 sunt doar câteva motive pentru care este bine să îți asiguri zborul și bagajul călătoriei. Poți opta pentru întârzierea sau pierderea bagajului și a cursei aeriene (mai ales în anumite perioade mai aglomerate din an) sau chiar pentru anularea zborului din motive care nu vin din partea ta.
Pandemia Covid-19 a sensibilizat turismul pe anul acesta, motiv pentru care este foarte bine să iei în calcul o astfel de asigurare, în cazul în care următoarea perioadă a anului readuce surprize neplăcute.
Asigurare pentru sporturi extreme
Sporturile extreme sunt menționate ca fiind excluse din asigurările standard de călătorii, tocmai pentru că te expun mai mult la diverse pericole. De aceea, dacă îți plac vacanțele cu adrenalină, poți opta pentru o asigurare dedicată pentru sporturi pe gheață/ zăpadă (ski, snowboarding), sporturi nautice (rafting, scuba-diving), aero (deltaplan, parapantă, parașutism), terestre (alpinism, escaladă), pe roți (conducerea de ATV, motociclete de teren, mountain biking).
Fiecare dintre categorii includ mult mai multe activități, de aceea este important să alegi asigurarea potrivită vacanței tale, pentru a beneficia de:
- tratamente de recuperare;
- fracturi traumatice şi imobilizarea unui membru în ghips pentru mai mult de 21 de zile;
- spitalizare;
- intervenții stomatologice, de chirurgie cranio-maxilo-facială sau oftalmologice;
- intervenţii chirurgicale;
- implanturi sau aplicare de proteze;
- invaliditate permanentă;
- transport sanitar de urgenţă;
- repatriere medicală sau în caz de deces.
Ce este important de știut despre asigurarea de călătorie?
- Dacă ai plecat deja în vacanță și ai uitat de asigurare, o poți face online;
- Dacă te-ai decis să mai stai câteva zile în vacantă, poți opta și pentru prelungirea asigurării (cu cel puțin 3 zile înainte de a expira);
- În cazul unui accident sau urgență medicală, pentru a evita achitarea directă a serviciilor medicale și decontarea lor ulterioară, contactează mai întâi firma de asigurări, iar ei te vor direcționa către cel mai apropiat spital;
- Costul pachetului de asigurare medicală este personalizat în funcție de vârsta și numărul persoanelor pentru care soliciți asigurarea;
- Nu este obligatoriu să ai mereu la tine polița de asigurare, dar trebuie să știi câteva informații de pe ea: numărul poliței, numele și datele de contact ale companiei.
Acestea sunt cele mai importante și des întâlnite pachete de asigurare pe care am vrut să le afli și tu. Totuși, cel mai bine este ca atunci când ți-ai ales deja destinația vacanței și ți-ai stabilit activitățile pe care vrei să le faci, să discuți cu un reprezentant al unei firme de asigurări. Altfel vei reuși să îți cunoști mai bine nevoile, riscurile călătoriei și beneficiile unei asigurări care să te țină departe de surprizele neplăcute.