Bursa de Valori București (BVB) a fost avansată de curând de la statutul de „piață de frontieră” la statutul de „piață emergentă”. Decizia se va implementa din septembrie 2020, iar acest lucru va însemna că piața românească de capital va avea o deschidere mult mai mare la nivel internațional, datorată și accesului la fondurile investitorilor nerezidenți.
Cu toate acestea, majoritatea dintre noi avem contact cu Bursa de Valori București extrem de rar sau chiar deloc. Așa că, exceptând persoanele ale căror joburi sunt legate de BVB și cele implicate în astfel de tranzacții, cum ne va influența pe noi această schimbare?
Care este diferența dintre Bursa de Valori București și o bursă de valori internațională?
În cadrul Bursei de Valori București se urmărește evoluția anumitor acțiuni prin intermediul unor indici, se tranzacționează acțiuni, se stabilesc indici și așa mai departe, dar totul se rezumă la planul local, al țării noastre.
O bursă internațională se raportează la indici globali, care se referă la acțiunile întreprinse pe mai multe burse naționale. O bursă internațională poate chiar furniza ea însuși indici, așa cum este cazul și bursei londoneze, numită London Stock Exchange. Aceasta publică acești indici internaționali prin compania FTSE Russell, cea care a și anunțat avansarea BVB de anul viitor.
Ce reprezintă piața emergentă pentru Bursa de Valori București?
FTSE Russell pune la dispoziție mai mulți indici, printre care și cei cu care se clasifică bursele țărilor în funcție de performanță. Există piețe dezvoltate, din care fac parte țările vest-europene sau SUA, piețe emergente avansate, piețe emergente secundare și piețe de frontieră.
În momentul de față, piața de valori din România are statutul de piață de frontieră, ceea ce înseamnă că performanța acesteia era una scăzută. Dar, începând cu anul viitor, va fi promovată la statutul de piață emergentă.
Această promovare a BVB a fost posibilă prin atingerea tuturor obiectivelor solicitate de FTSE Russell. Cu toate acestea, lucrurile nu s-au întâmplat natural, ci forțate de ordonanța guvernamentală 114. Aceasta a stârnit un val masiv de vânzare a acțiunilor, drept urmare piața și-a atins criteriul de lichidități. Chiar și așa, doar 3 dintre companiile listate la BVB au îndeplinit toate condițiile: BRD, Romgaz și Banca Transilvania.
Efectul pe care viitoarea schimbare îl va avea asupra BVB va fi acela că marile fonduri de investiții, adică cele care gestionează sute de miliarde de euro pentru investitorii lor, vor fi interesate și de piața din țara noastră. Dar, mai exact, de cele 3 companii care îndeplinesc condițiile.
Este posibil ca din septembrie 2020 aceste mari fonduri de investiții să aducă infuzii de capital în cele 3 companii menționate mai sus. Iar prețul acțiunilor acestora să crească considerabil.
Cum te afectează pe tine, cetățeanul de rând?
În primul rând, o traiectorie pozitivă a Bursei de Valori București conduce la o economie mai bună a țării. Mai exact, companiile listate la bursă au venituri mai mari, ceea ce înseamnă mai muți bani pentru dezvoltare, crearea mai multor locuri de muncă, investiții în salarii și așa mai departe.
În al doilea rând, o creștere a evoluției Bursei de Valori București va îndemna și alte companii să se listeze în căutare de investitori. Iar atunci când aceste investiții vor veni, companiile vor avea profituri și se va întâmpla din nou ceea ce am menționat anterior!