În prezent, foarte mulți oameni dețin unul sau mai multe carduri de credit. Acesta este un instrument de plată ce poate fi extrem de util, dacă este înțeles pe deplin și folosit pentru a-i maximiza beneficiile. În schimb, cardul de credit poate fi dezavantajos dacă tranzacțiile efectuate prin intermediul său nu sunt gestionate responsabil.
Ce este cardul de credit?
Cardul de credit este o linie e credit oferită de către bancă, în anumite condiții. Această linie de credit este condiționată de istoricul tău (bonitatea) și de condițiile fiecărei bănci. Astfel, suma disponibilă pe cardul de credit poate fi cuprinsă între echivalentul a 2 și 6 salarii, această linie de credit având un cont și un card atașate.
Cardul de credit poate fi folosit pentru plăți la comercianți, online sau offline, ori pentru a scoate bani cash de la bancomat. Nu vei avea comisioane atunci când plătești cu cardul de credit, dar dacă vei scoate bani de la bancomat, vei avea de achitat dobânda calculată din prima zi de utilizare a banilor până la rambursare.
Cum funcționează cardul de credit?
Această linie de credit funcționează pe aceleași principii ale unui credit bancar, diferența fiind doar suma implicată. Spre exemplu, poți avea un card de credit cu o limită de credit de 2.000 de lei. În acest caz, poți folosi până la 2.000 de lei pentru orice îți dorești, dar acești bani trebuie rambursați inapoi în cont, iar în funcție de tranzacțiile tale, banca îți va percepe un comision conform cu condițiile cardului de credit respectiv.
Există anumite servicii care necesită exclusiv un card de credit, spre exemplu închirierile de mașini sau serviciile turistice. Motivul pentru care acești comercianți solicită expres plata cu un card de credit este faptul că bonitatea clientului este deja verificată de către bancă, iar acesta prezintă astfel mai multă credibilitate.
Majoritatea băncilor oferă o perioadă de grație pentru rambursarea sumei folosite. Mai exact, un interval de timp în care poți să dai înapoi integral banii folosiți fără să plătești dobânda afarentă, iar această perioadă variază între 45 și 55 de zile, în funcție de bancă.
Perioada de grație se aplică doar în cazul tranzacțiilor offline sau online cu cardul de credit, nu în cazul în care retragi bani de la bancomat. În situația din urmă, va trebui să achiți dobânda aferentă din prima zi în care ai retras cash de la ATM.
Avantajele cardului de credit
Primul avantaj important al cardului de credit este faptul că dispui de o sumă de bani în cazul în care ai nevoie. Un alt mare avantaj al cardului de credit este faptul că poți plăti în rate la partenerii băncii care a emis cardul, iar la aceste tranzacții nu se percepe dobândă. În acest caz, trebuie să te asiguri că plătești toate ratele la timp, altfel întreaga sumă utilizată în achiziție va deveni purtătoare de dobândă.
Majoritatea cardurilor de credit beneficiază și de bonusuri la plăți. Mai exact, poți primi un procent din bani înapoi sau puncte la achiziții, puncte care se întorc sub formă de bani pentru a le folosi fie la tranzacții viitoare, fie pentru a obține alte beneficii.
În concluzie, cardul de credit îți poate oferi o mulțime de beneficii, trebuie doar să te asiguri că înțelegi cum funcționează acesta, cunoști în detaliu ce condiții implică și îl folosești responsabil.