Ce este inflația? În termeni simpli, inflația este creșterea generalizată a prețurilor. Acest fenomen reduce valoarea monedei în care plătești. Mai exact, atunci când toate prețurile cresc, cumperi mai puțin cu aceiași bani.
Cum se calculează inflația?
Creșterea generalizată a prețurilor dintr-o țară, inflația, se calculează în funcție de scumpiri. Însă nu toate produsele se scumpesc cu același procent, iar nu toți locuitorii unei țări achiziționează aceleași produse.
De aceea, la calcularea inflației sunt luate în considerare toate categoriile de produse achiziționate în țară, de la articole pentru casă la produse alimentare, locuințe și automobile, dar și servicii precum asigurări sau închirieri.
Inflația se calculează făcând diferența dintre valoarea coșului de cumpărături dintr-o lună din anul curent și valoarea coșului de cumpărături din aceeași lună a anului precedent. Iar coșul de cumpărături este reprezentat de toate bunurile și serviciile consumate de populație pe parcursul unui an.
Ce este rata inflației?
Rata inflației definește procentul cu care prețurile cresc sau scad pe o perioadă determinată, de regulă de la an la an. Însă rata inflației poate fi calculată și de la lună la lună, după caz.
De exemplu, dacă indicele de inflație este de 5%, asta înseamnă că ceea ce cumpărai anul trecut cu 100 lei va costa anul acesta 105 lei (cu 5% în plus).
Care sunt cauzele inflației?
Inflația este determinată de o multitudine de factori, însă există doi care ies în evidență: cererea mare dintr-o anumită piață (pentru anumite bunuri) și creșterea costurilor de producție.
În prima situație, este vorba de raportul dintre cerere și ofertă. Dar există și situații extreme în care anumite bunuri esențiale sunt atât de rare, încât inflația atinge cote de neînchipuit. Așa a fost cazul recent la Venezuelei, țară în care produsele alimentare se găseau atât de greu încât oamenii erau dispuși să plătească chiar și salariul pe o lună întreagă doar pentru a-și achiziționa mâncare.
În a doua situație, creșterea costurilor de producție poate avea, la rândul ei, cauze multiple: majorarea accizelor sau taxelor, scumpirea materiei prime, impunerea de noi taxe sau embargouri, anumite decizii politice.
Cum se calculează inflația în zona euro?
În zona euro, inflația se calculează cu ajutorul indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC). Iar toate statele membre ale Uniunii Europene folosesc aceeași metodologie de calcul a inflației pentru ca aceasta să poată fi determinată la nivelul UE. Doar așa se poate compara real rata inflației din țări diferite ale Uniunii.
Banca Centrală Europeană calculează, în fiecare lună prin intermediul Eurostat, aproape 2 milioane de prețuri din sute de mii de magazine aflate în câteva mii de localități din toate țările membre UE. Pentru fiecare produs sau serviciu sunt colectate prețurile atât pentru vânzările en-gros și en-detail, cât și online.