Aproape zilnic titlurile financiare din presă ne pun în contact cu știri despre bursa de valori. Și chiar dacă pentru mulți aceasta încă este o componentă nedescifrată a economiei, bursa de valori atrage din ce în ce mai mult atenția oamenilor.
Nu trebuie să deții sume uriașe în cont pentru a lua în calcul o investiție la bursă. Trebuie doar să o privești ca pe un instrument financiar cu ajutorul căruia poți face bani de acasă, folosindu-te de experiența, cunoștințele și suportul unui broker de bursă.
Ce este un broker de bursă
Brokerul de bursă este intermediarul tău între bugetul pe care îl ai de investit și potențialul pieței, dar și consilierul care te va ajuta să înțelegi și să alegi cele mai bune investiții pe care le poți face.
Cu siguranță îți amintești acele scene de film cu zeci de oameni într-o încăpere mare, fiecare vorbind la telefon cu un client și țipând Vinde! sau Cumpără!. Ei bine, acei oameni sunt prima formă de brokeri, avansată astăzi la o lume virtuală cu diverse instrumente de analiză și înțelegere pentru cum funcționează bursa. Brokerul este punctul tău de intrare și de contact cu bursa de valori. Cu alte cuvinte, orice tranzacție de cumpărare sau vânzare la bursa o poți face doar printr-un broker certificat și reglementat de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), în schimbul unui comision, pe o platformă online unde ai acces la evoluția pieței și la efectele investiției tale.
Alegerea brokerului de bursa este la fel de importantă precum alegerea unei bănci. De aceea este foarte bine să ai în vedere câteva aspecte atunci când vrei să apelezi la unul: reputația și experiența brokerului, capacitatea sa de a te integra în terminologia, în efectele și riscurile bursei de valori, comisioane cât mai reduse, platforma tranzacțională performantă și cât mai ușor de utilizat, efectuarea rapidă de depunere și de retragere fonduri, etc.
Din ce în ce mai mulți oameni doresc să exploateze oportunitățile de investiție, companii cunoscute nouă din domeniul medical (MedLife, Clinicile Dr. Leahu), dar chiar și unele mai mici se listează la bursă din dorința de a primi capital din partea investitorilor pentru dezvoltare, pentru crearea locurilor noi de muncă, pentru salarii, etc.
Un aspect important de menționat aici, ca efect al implicării și performanței marilor companii, Bursa de Valori București (BVB) a fost avansată la statutul de piață emergentă, decizie ce se va implementa în septembrie 2020. Asta înseamnă că marile fonduri de investiții, adică cele care gestionează sute de miliarde de euro pentru investitorii lor, vor fi interesate și de piața din țara noastră.
De ce să apelezi la un broker de bursă
Oportunitățile și potențialul pieței sună foarte promițătoare, de aceea este foarte important, dacă ți-ai activat interesul către bursă, să îți alegi un broker care să te consilieze și să te reprezinte la următorul nivel financiar.
Toată tehnologia și serviciile bancare la care avem acces astăzi au dezvoltat o serie de instrumente care ne permit o educație financiară, care ne pot educa un comportament economic și ne oferă posibilitatea de a ne transforma din cheltuitor în investitor.
Așa cum am menționat mai sus, nu trebuie să deții sume uriașe de investit. Poți începe cu un broker care are un plafon minim de deschidere cont pe care să ți-l permiți sau cu un demo gratuit prin care să înțelegi mai bine cum funcționează lucrurile.
Trecerea BVB la statutul de piață emergentă poate aduce infuzii de capital din partea marilor fonduri de investiții, iar prețul acțiunilor să crească. Viitorul sună bine, la fel și oportunitățile tale de investiții. Așa că poți începe să exersezi cu aplicatia Revolut care îți oferă acces la companii la care poți cumpăra acțiuni, chiar și fără comisioane.