Atât creditul în lei, cât și cel în valută au anumite riscuri. Banca, însă, nu este ceva de care trebuie să ne ferim, ci este realmente un ‘’magazin’’ de produse și servicii bancare pe care dacă înțelegem cum le putem achiziționa și folosi, ne oferă multe beneficii și avantaje. Probabil va veni și pentru tine momentul în care vei lua în considerare un credit, dacă nu ai facut-o deja.
Întrebarea e: credit în lei sau în valută?
Creditul în lei sau în valută este principalul instrument de achiziție al persoanelor fizice, și nu numai. Motiv pentru care băncile au creat diverse tipuri de credite, în funcție de nevoile consumatorilor.
“Credit în lei sau în valută” generează o nouă întrebare, înainte de un răspuns, și anume în ce monedă încasezi veniturile? Cel mai bun răspuns la această întrebare este diferența pe care o face fiecare dintre noi dintre avantajele și dezavantajele pe care le oferă.
Credit în valută
Creditul în valută a fost până în 2008 în mod cert prima alegere a clienților, deoarece condițiile de accesare erau favorabile în detrimentul creditului în lei. Însă criza financiară care s-a resimțit și la noi prin dublarea ratelor lunare ale clienților, a generat atât noi cerințe impuse de banca centrală, cât și lipsa finanțărilor în valută a sucursalelor românești de către băncile mamă. Astfel băncile și-au reconfigurat interesul și resursele către promovarea și susținerea creditelor în lei.
Creditele în valută te expun riscului valutar, iar în funcție de schimbările de amploare ale cursului valutar, creditul poate deveni unul foarte costisitor. Dacă venitul tău este în lei, iar valoarea euro crește, automat crește și valoarea ratei lunare.
Deprecierea monedei naționale poate fi un dezavantaj atunci când ai creditul in valută. În schimb, creditul in lei te pune la adăpost de acest risc.
Un alt dezavantaj al creditelor în valută este că nu toate băncile îl mai au inclus în portofoliul lor de produse, acestea limitându-se doar la produse în moneda națională.
Credit în lei
În ceea ce privește creditul în lei, chiar dacă este moneda în care tu ai veniturile, iar asta îți oferă o siguranță constantă de plată, are și el câteva riscuri. ROBOR influențează în mod direct dobânda lunară, și deși a generat modificări pe termen scurt, evoluția acestuia a înregistrat atât scăderi, cât și creșteri cu procente importante. Totuși multe bănci au venit în ajutor cu o dobândă fixă fie pe câțiva ani din perioada creditului, fie pe toată perioada de creditare.
Un alt avantaj al creditelor în lei este avansul minim solicitat de bănci, care este de minim 15% în cazul creditelor imobiliare în lei, comparativ cu minim 25% pentru creditele imobiliare în euro.
Poți găsi un calculator care determină costul unui credit în lei versus credit în euro pe website-ul băncii tale.
Plecând de la moneda în care îți încasezi veniturile, ideal este să consulți mai multe bănci pentru alegerea potrivită ție, pentru că este posibil ca diferența să o facă o sumă semnificativă.