Argentina suferă încă din luna august a acestui an de o majoră criză financiar-valutară. Moneda națională, pesos-ul, a suferit o scădere drastică de 26% față de valutele internaționale, iar bursa de la Buenos Aires este cu adevărat de nestăpânit în cădere.
Argentina se afla într-o criză financiară și înainte de luna august a acestui an, spune BBC News, iar sondajele electorale care au arătat o scădere importantă a popularității actualului președinte, Mauricio Macri, au exacerbat-o.
Actualul președinte este un susținător al mediului de afaceri, dar nu a reușit să își țină promisiunea electorală de a crește economia Argentinei în timpul mandatului, iar 2019 este an electoral. Astfel, criza financiar-valutară din țara sud americană s-a adâncit. BBC News relatează că 3 milioane de argentinieni au căzut în sărăcie în ultimul an.
În aceste condiții, subliniate de devalorizarea puternică a monedei naționale, guvernul de la Buenos Aires a impus un control strict al valutei. În încercarea de a menține valoarea pesos-ului în raport cu valuta, cetățenii argentinieni nu au voie să cumpere mai mult de 10.000 de dolari. Iar băncile se supun și ele acestui decret guvernamental, fiind nevoite să ceară permisiunea băncii centrale înainte de a conduce operațiuni în valută.
Află mai multe despre cursul valutar și care sunt factorii care îl influențează aici.
Cum poate Argentina ieși din criza valutară?
Argentina nu trece prin prima criză financiar-valutară acum. Țara are o istorie a falimentului, cea mai recentă criză fiind în 2001. În urma acesteia, țara a cerut creditorilor internaționali să renunțe la o mare parte din datoriile față de ea, fiind în imposibilitate de plată.
Acum, ca și atunci, Argentina este îndatorată la FMI (Fondul Monetar Internațional) prin fonduri pentru dezvoltarea anumitor sectoare ale economiei. În 2001, FMI a întrerupt acordul cu Argentina, iar acest lucru a generat o criză financiară de proporții. Acum, mulți se tem că situația va fi aceeași și țara se va adânci într-o altă criză financiară care să dureze ani buni.
Mai mult decât atât, contra-candidatul actualului președinte la alegeri pare să dorească politici intervenționiste economic dacă va fi ales, relatează The New York Times. Iar acest lucru îi face pe investitori să fie pregătiți să se retragă din Argentina rapid, ceea ce ar adânci țara și mai mult în sărăcie. În toată această situație tumultoasă, cetățenii argentinieni continuă să își facă economii în valută, neavând încredere în moneda națională. Totuși, aceștia folosesc încă metoda banilor puși la saltea, ceea ce nu oferă nici băncilor ocazia de a se menține pe linia de plutire.
Ce se va întâmpla în continuare? Digi 24 confirmă scăderea în popularitate a actualului președinte Argentinian, Mauricio Macri, și creșterea în sondaje a oponentului său, Alberto Fernandez. Chiar dacă M. Macri și banca centrală încearcă să mențină încrederea în economia statului, alegerile se vor defășura în luna octombrie, iar rezultatul este unul care nu promite îmbunătățiri. Dimpotrivă, există mari șanse ca următorul guvern, prin politici intervenționiste și tactici de stânga fără un buget bine gândit, să arunce țara într-o criză financiară profundă.