Inflația reprezintă creșterea generalizată a prețurilor, reducând de fapt puterea de cumpărare a monedei în care se realizează plata. Concret, în România (sau în orice altă țară) inflația înseamnă că vei cumpăra mai puțin cu aceiași bani comparativ cu o perioadă anterioară, precum un an sau o lună, în funcție de intervalul de timp în care este calculată inflația.
Așa cum am menționat în articolul dedicat inflației, aceasta este calculată ca medie a scumpirilor pe coșul de cumpărături care include bunurile de larg consum.
În general, creșterea inflației este un aspect neplăcut pentru cetățenii unei țări, căci înseamnă că prețurile produselor pe care le achiziționează în mod curent cresc. Însă există și modalități prin care poți câștiga de pe urma inflației? Pe scurt, da!
Modalitățile prin care te poți proteja de inflație
Indiferent de statutul social și bugetul de care dispui lunar, este important să dobândești educația financiară care să te ajute, în primul rând, să înțelegi procesele economice care te afectează, precum inflația.
După ce înțelegi cum funcționează acestea, următorul pas este să te documentezi în legătură cu instrumentele pe care le poți accesa astfel încât să investești banii de care dispui, indiferent de cât de mare sau mic este bugetul tău.
Doar prin educație financiară poți învăța cum să te protejezi de procesele economice care te pot afecta. De exemplu, te poți proteja de inflație prin alegerea dobânzii fixe atunci când accesezi credite bancare sau prin a evita să achiziționezi instrumente financiare cu venit fix, precum obligațiunile și titlurile de stat.
Modalități prin care poți câștiga de pe urma inflației
Pentru a fi unul din cei care câștigă de pe urma inflației trebuie să te poziționezi de partea celor care oferă produse sau servicii. Mai exact, atunci când ești angajat ai un salariu fix pe care îl primești lunar, iar de regulă măririle de salariu vin cu întârziere față de creșterea inflației, ceea ce înseamnă că nu beneficiezi de un câștig, ci doar de o stagnare a puterii tale de cumpărare, în cel mai bun caz.
Însă dacă comercializezi produse sau oferi servicii, atunci când inflația crește poți opera majorări ale prețurilor, astfel încât să obții profit chiar și în situația în care materia primă se scumpește.
De asemenea, dacă accesezi credite imobiliare cu dobândă fixă nu doar că ratele lunare la acestea nu vor crește odată cu inflația, ci îți vor aduce un câștig în plus dacă închiriezi imobilul.
O altă modalitate de a câștiga de pe urma inflației, și poate cea mai eficientă, este achiziționarea acțiunilor (sau activelor). Chiar dacă în perioada în care inflația este ridicată portofoliul tău de active va cunoaște probabil o scădere, după perioada inflaționistă acesta îți poate oferi un randament mult mai bun decât în mod normal.
În plus, poți alege și să investești în activele companiilor care sunt mai puțin afectate de inflație, precum cele care comercializează produse alimentare, bunuri de larg consum sau chiar domeniul bancar sau energetic.