Atunci când vine vorba despre educația celor mici, unul dintre cele mai eficiente și de succes lucruri pe care le putem face este să le dăm un exemplu pozitiv și sănătos. Iar în ceea ce privește educația financiară, situația nu stă deloc diferit.
Așa cum este important să oferim copiilor exemplul unui stil de viață sănătos, un comportament social educat și empatic, și educația financiară ar trebui să fie integrată în modul în care ne creștem copiii.
Iar acest aspect este cu atât mai important cu cât educația financiară nu este încă învățată în majoritatea școlilor din țara noastră. De ce este important să educăm financiar copiii? Pentru că așa vor înțelege valoarea banilor, când, cum și mai ales cât putem cheltui și vor avea un comportament financiar sănătos atunci când vor fi adulți.
Bineînțeles, având în vedere că vorbim despre copii, acest proces de învățare trebuie să fie realizat într-un mod creativ, amuzant, astfel încât ei să se dezvolte jucându-se.
Însă, înainte de a le oferi copiilor noștri educație financiară trebuie ca și noi să fim disciplinați din acest punct de vedere. Doar așa această educație poate fi una constructivă. De aceea, este important să știi ce tip de cheltuitor ești, dar și cum poți să ai grijă de banii tăi.
Șase modalități prin care putem oferi copiilor educație financiară
1. Implicăm copiii în toate deciziile financiare pe care ei le pot înțelege
Atunci când mergi la cumpărături, explică-i celui mic care sunt motivele pentru care alegi anumite produse. Spre exemplu, de ce alegi un brand mai ieftin, dar care are aceleași caracteristici ca unul mai scump.
De asemenea, îi poți explica celui mic și ce este un buget lunar și care sunt cheltuielile pe care voi, ca familie, le aveți. Spune-i ce înseamnă cheltuielile recurente și care sunt acestea și calculați împreună câți bani vă rămân pentru buzunar.
2. Nu ține copilul departe de bani
Pentru a înțelege valoarea banilor, copiii trebuie să îi vadă, să știe care sunt bancnotele și monedele. Așa că îi poți explica pe înțelesul lui care sunt banii din țara noastră, iar pentru a înțelege cât valorează fiecare spune-i ce poate cumpăra cu o bancnotă sau alta.
Îi poți spune și ce este un card bancar și cum se folosește. În plus, puteți discuta despre câte ore trebuie să lucrezi tu ca sa obții o anumită sumă de bani și apoi să discutați cum se traduce acest lucru în bunurile pe care le cumpărați.
3. Încurajează-l să plătească și el la cumpărături
Un exercițiu bun pentru ca cel mic să înțeleagă banii este să stabiliți un buget pentru cumpărături, apoi să calculați împreună suma produselor puse în coș. De asemenea, îl poți încuraja să plătească el casierului.
4. Stabiliți-vă obiective financiare
Vorbește cu copilul tău despre ce înseamnă un obiectiv financiar. Îl poți asemăna cu un vis pentru a fi mai ușor de înțeles, spre exemplu visul de a avea o bicicletă nouă.
Discutați despre valoarea bicicletei pe care și-o dorește și ce poate face pentru a-și îndeplini acest obiectiv.
5. Explică-i că banii pot face bine
Discută cu cel mic despre faptul că banii pot face bine persoanelor mai puțin norocoase, mediului sau animalelor. Puteți căuta împreună inițiative umanitare și să discutați cum puteți ajuta, atât financiar cât și non-financiar.
6. Educație financiară cu ajutorul carților
Acum poți găsi cărți pe teme financiare pentru orice vârstă. Poți începe prin a îi citi de la varsta de 3-4 ani cărți precum Conni primește bani de buzunar, Capra lui Beatrice sau O singură găină. În cazul în care copilul tău știe deja să citească, o idee bună de carte este Războiul limonadei.