Probabil ești la curent cu ultimele știri legate de Brexit-ul care s-a produs cu puțin timp în urmă, după nu mai puțin de 4 ani de la începerea demersului. Dar pentru cei care nu au urmărit această situație îndeaproape, Brexit este numele dat ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Ce este Brexit?
Acest demers a început în 2016, în urma unui referendum în care populația a votat majoritar pentru ieșirea din spațiul comunitar. Deși Marea Britanie a fost printre statele fondatoare ale Uniunii Europene, guvernul țării a purtat discuții și tratative cu guvernul european în ultimii 4 ani pentru a negocia termenii ieșirii țării din UE.
La începutul anului, pe 31 ianuarie, Marea Britanie a ajuns la un consens cu guvernul UE și tratatul de ieșire din spațiul comunitar s-a finalizat. Cu toate acestea, procesul prin care se stabilesc toate condițiile va mai dura încă 11 luni.
Lucrurile sunt mult mai complexe decât par la o primă vedere, iar pe lângă implicațiile economice asupra Marii Britanii și a Uniunii, cel mai mult vor avea cetățenii europeni de suferit. Vom detalia în coninuare ce implicații are Brexit-ul pentru românii din țară sau din afara ei.
Cum îi afectează Brexit-ul pe români?
Unul dintre cei mai importanți factori de schimbare în cazul Brexit-ului este limitarea liberei circulații a cetățenilor UE și a celor britanici. Faptul că putem călători doar cu cartea de identitate în spațiul comunitar este un mare avantaj, salvându-ne astfel timpul și banii pentru procurarea vizelor.
După ce perioada de tranziție se va finaliza, cetățenii europeni care vor dori să călătorească în Marea Britanie vor avea cel mai probabil nevoie să își procure viză, iar dacă vor dori să locuiască și să lucreze acolo, birocrația va fi chiar mai complexă. Același lucru se poate aplica și pentru cetățenii britanici, în funcție de tratatele Marii Britanii cu celelalte țări europene.
În ceea ce privește cetățenii români rezidenți în Marea Britanie, condiții în care aceștia vor putea rămîne în continuare acolo urmează să fie stabilite. Marea Britanie oferă asigurări că se vor găsi soluțiile optime pentru ca toți cetățenii altor state care sunt rezidenți să fie cât mai avantajați.
Uniunea Europeană oferă statelor membre și cetățenilor săi multe beneficii legislative, având o politică fermă în ceea ce privește protecția cetățeanului din toate punctele de vedere. Astfel, UE a impus țărilor membre un anumit standard pentru bunurile de consum din spațiul comunitar, bunuri care trebuie să respecte anumite standarde de calitate.
Aceste standarde de calitate nu sunt valabile în țările extra-comunitare, iar acesta va fi și cazul Marii Britanii atunci când procesul se va finaliza. Astfel românii stabiliți în Marea Britanie pot observa niște schimbări în ceea ce privește calitatea produselor de consum. Cu toate acestea, Marea Britanie este o țară cu un sistem legislativ bine pus la punct, ceea ce înseamnă că dacă se vor observa schimbări, acestea vor fi infime.
Același principiu se aplică și în cazul altor servicii, precum standardele de transport aerian, condițiile de despăgubire în cazul întârzierilor datorate liniilor aeriene, a garanțiilor electronicelor și electrocasnicelor și așa mai departe.
Schimbările nu vor întârzia să apară, dar nu este cazul să ne gândim la ce-i mai rău. Este atât în avantajul Marii Britanii, cât și în avantajul Uniunii Europene ca relațiile dintre acestea să rămână cât mai deschise, cu cât mai multe beneficii pentru cetățeni.