Majoritatea companiilor din România nu sunt bancabile, adică nu sunt eligibile pentru a accesa finanțări de la bănci. Acest aspect este important deoarece subliniază o problemă a afacerilor din țara noastră: capitalizarea afacerilor este una dificilă.
Această situație este determinată atât de politicile băncilor din România, cât și de modul de administrare a afacerilor.
Vlad Năstase, CEO Concilium Consulting, transmite că băncile nu vor credita companiile care înregistrează pierderi, nu sunt sustenabile și nu au o viziune de business. De asemenea, acesta mai spune că antreprenorii români nu au experiența necesară pentru a capitaliza afacerea, un proces care necesită timp.
Astfel, observăm că doar 15% din companiile din țară sunt bancabile.
Dar ce înseamnă mai exact acest lucru? Un articol de Iancu Guda arată că doar 67% din cele 633.212 companii care și-au depus declarațiile financiare înregistrează venituri (au cifra de afaceri mai mare decât zero).
Mai mult decât atât, 55% dintre acestea înregistrează un grad de îndatorare.
În total, doar 100.000 de companii au premisele necesare pentru a accesa finanțare bancară.
Cum afectează bancabilitatea companiilor mediul antreprenorial din România?
Start-up-urile și companiile mici nu sunt principalele beneficiare ale finanțărilor bancare în țara noastră, ceea ce înseamnă că sursele de finanțare ale acestora sunt mai limitate (comparativ cu cele ale companiilor de dimensiuni medii sau mari).
În general, băncile preferă să crediteze companiile ale căror idei de business au fost probate, însă acest lucru necesită timp.
Iar în ecosistemul antreprenorial actual, în care start-up-urile au devenit un jucător important în piața de business din România, este necesar ca și ceilalți jucători (precum băncile) să se adapteze.
Cum îți poți finanța start-up-ul în România?
De cele mai multe ori, start-up-urile din țară apelează la structuri de tip venture capital sau private equity pentru a obține finanțarea necesară scalării business-ului.
În acest moment, aceste tipuri de finanțări sunt cele mai accesibile pentru companiile la început de drum. Ulterior, dacă acestea înregistrează creștere, pot obține și finanțări bancare.
Vlad Năstase, CEO Concilium Consulting, consideră că antreprenorii la început de drum pot avea șanse să obțină finanțări bancare chiar și din al doilea an de existență, însă doar dacă aceștia dovedesc creșterea sustenabilă companiei lor.
Dacă te gândești să-ți deschizi o afacere sau ai deja un start-up, poți apela la fondurile de investiții specializate în IT care activează în România, dar poți apela și la finanțare cu bani europeni prin programe precum Future Makers sau programe destinate afacerilor din agricultură.
Descoperă 10 idei de afaceri cu fonduri europene în 2021!