Mai devreme sau mai târziu, fiecare dintre noi ajunge să economisească bani. Fie pentru anumite obiective pe care le avem stabilite (o vacanță scumpă, o mașină nouă, o canapea mai bună, etc), fie pentru că venitul nostru lunar ne permite asta.
Indiferent de suma economisită lunar, aceasta trebuie securizată. Iar băncile au creat un produs ideal cu ajutorul căruia putem avea grijă de economiile noastre: depozitele bancare. Acestea sunt de mai multe feluri, însă noi vom aborda două dintre cele mai des accesate.
Depozit la termen versus depozit cu dobânda la vedere
Ca adulți cu acces la diverse instrumente mature de economisire, depozitele bancare sunt cel mai modern, practic și eficient mod de a avea grijă de banii noștri. Pe lângă depunerea în siguranță, acestea sunt și un mod de a ne crește economiile cu ajutorul dobânzilor pe care le oferă.
Depozitele la termen pot fi de 1, 3, 6, 12, 24 de luni si 3 ani, cu prelungire automată (excepție făcând cele de 24 de luni și 3 ani) și au dobânzi fixe și le primești la scadență. Majoritatea băncilor oferă posibilitatea de a-ți deschide cont online, direct din site sau din aplicația lor, cu o sumă minimă (începând de la 500 lei). Pentru a te bucura de beneficiile contractului, banii trebuie retrași la maturitatea contractului, nu mai devreme.
Depozitele cu dobânda la vedere (cont curent sau cont de economii) sunt mai flexibile, având posibilitatea de a retrage ce sume dorești din cât ai, iar dobânda este variabilă și se calculează lunar.
În funcție de ce tip de cheltuitor ești, poți alege unul dintre cele două depozite bancare. Dacă reușești să își controlezi foarte bine bugetul alocat lunar pentru cheltuieli, atunci cea mai bună alegere este depozitul cu dobânda la termen, deoarece ai o imagine foarte clară constant asupra totalului acumulat împreună cu dobânda. Dacă stilul tău de viață generează cheltuieli spontane, atunci cel mai bine ar fi să alegi depozitul cu dobânda la vedere (cont de economii). Pentru că băncile penalizează clienții care își retrag parțial sau integral banii înainte de termen, dar nu și în cazul conturilor de economii.
De asemenea, dacă vrei să eviți tentațiile de a cheltui din ce ai economisit, depozitul la termen este alegerea perfectă. Tocmai pentru că nu este avantajos să umbli la bani până la îndeplinirea termenului ales inițial prin contract (1, 3, 6, 12, 24 luni sau 3 ani). Depozitul cu dobândă la termen nu îți permite să îți retragi anticipat banii fără să te penalizeze cu un comision.
În cazul depozitului cu dobândă la vedere este mai greu de urmărit sau de anticipat totalul de la sfârșitul lunii, având flexibilitatea de a depune și de a retrage oricând și o dobândă calculată lunar.
Este foarte important cum alegi banca potrivită pentru tine, deoarece fiecare are avantaje și dezavantaje pe care le implică produsele lor. De exemplu, unele bănci oferă o dobândă bonus la depozitele cu dobânda la termen, dacă încasezi și venitul la ele. Iar acesta este un avantaj puternic pentru economiile tale.
Chiar dacă mai întâlnim oameni reticenți încă la serviciile bancare, acestea au rolul de a ne simplifica viața, de a ne educa financiar și de a ne dezvolta sau îmbunătăți stilul de viață. Tehnologia a contribuit mult la dezvoltarea serviciilor bancare, la crearea aplicațiilor băncilor care ne scutesc de multe drumuri și cozi, ne permit accesul la soluții instant chiar și de la sute de km depărtare, etc. Iar astfel am învățat să ne descurcăm rapid, fără cash și să ne deschidem apetitul pentru diverse investiții.