În luna aprilie 2022 proprietarii platformei de socializare Twitter au decis să vândă pachetul majoritar miliardarului Elon Musk, proprietarul Tesla și Space X.
Musk este cel mai bogat om al planetei și deja un influencer pe canalul de social media, pe care îl folosește pentru a posta noutăți despre evoluția companiilor pe care le deține, precum și pentru a discuta diverse subiecte, fiind responsabil chiar și de postări care au avut un impact în piața criptomonedelor.
Contul de Twitter al miliardarului, deschis în 2009, are 94.9 milioane de urmăritori, persoane care au acționat ca urmare a postărilor acestuia, în special în ceea ce privește achiziția sau vânzarea de criptomonede.
Care este suma cu care Elon Musk va achiziționa Twitter?
Proprietarii platformei Twitter negociaseră în aprilie să vândă pachetul majoritar către Elon Musk cu 44 de miliarde de dolari. Însă, în luna mai Musk a sugerat într-o serie de postări pe contul său de Twitter că această sumă ar putea fi redusă cu până la 25%.
Cauza acestor declarații a fost chiar numărul de utilizatori ai platformei. Musk spune că 20%-25% dintre conturile de Twitter sunt boți, și nu doar 5% cum declaraseră reprezentanții platformei. Drept urmare, suma finală pe care ar trebui să o plătească ar trebui să fie redusă cu 25%.
Însă analiștii consideră că presiunea asupra acțiunilor Tesla și alți factori financiari se află în spatele faptului că Musk amână achiziția platformei Twitter. Voci din rândul analiștilor din Statele Unite ale Americii spun că numărul mare de boți din platformă este doar un pretext sub care Musk încearcă să obțină un o ofertă mai avantajoasă pentru el.
Ce înseamnă pentru platforma Twitter să fie achiziționată de Elon Musk?
Elon Musk este un personaj controversat pe Twitter, de-a lungul timpului având atât postări de interes, cât și postări jignitoare sau meme-uri. Însă acesta a declarat de la început că prin achiziția platformei Twitter dorește să liberalizeze discursul, să ofere libertate de exprimare și să aducă platforma la adevăratul său potențial.
Musk intenționează să îmbunătățească Twitter prin noi funcționalități, să facă publici algoritmii după care aceasta funcționează (open source), să combată spaming-ul și folosirea boților, precum și să redea vocea utilizatorilor umani.
Însă tocmai această liberalizare poate transforma Twitter într-o platformă unde dezinformarea, rasismul și ura sunt promovate, dacă aceste mesaje nu sunt filtrate corespunzător.
Chiar dacă Twitter este un canal de social media mai mic comparativ cu rivalii săi Facebook sau Instagram, faptul că pe platformă sunt prezente multe figuri publice precum politicieni și jurnaliști o face să dețină o influență puternică asupra publicului.
Cu toate acestea, achiziționarea Twitter de către Elon Musk ar putea aduce stabilitate companiei, care în ultimii ani a trecut prin mai multe schimbări de management și a avut rezultate slabe în ceea ce privește convingerea utilizatorilor să se întoarcă pe platformă. De asemenea, Twitter a înregistrat și venituri scăzute din publicitate, singura modalitate în care platforma este monetizată.