Moneda euro continuă să crească în comparație cu leul, iar acest lucru se datorează unui cumul de factori care contribuie la incertitudinea stabilității economice din România. Unul dintre acești factori este criza guvernamentală.
În acest context, cotațiile euro-leu estimate de către grupurile financiare consultate de Bloomberg se pot dovedi a nu fi realiste. Conform acestor estimări, euro ar trebui să se mențină sub pragul psihologic de 5 lei până la finalul anului.
Astfel, în ultimele săptămâni am asistat la un nou maxim istoric al monedei euro față de moneda națională: 7 septembrie 2021, 1 euro = 4,9488 lei. Am detaliat într-un material dedicat cum influențează fluctuațiile cursului valutar viața noastră de zi cu zi. Însă care sunt implicațiile creșterii monedei euro pentru economie, la nivel macro
Cum influențează cotațiile maxime ale euro față de leu economia țării?
Claudiu Cazacu, consulting strategist XTB România, spune că țara noastră riscă să depășească estimarea de deficit în raport cu PIB, conform datelor recente. Tot acesta menționează că dezechilibrul existent în economie se află într-o dinamică accentuată, ceea ce înseamnă că există posibilitatea ca depășirea deficitului să se producă mai repede decât a fost așteptată.
Iar acest dezechilibru, precum și cotațiile record ale euro față de leu se vor reflecta curând în prețuri. Claudiu Cazacu mai declară și că dacă va continua criza politică, ne putem aștepta la un curs euro de 5-5.05 lei până în luna octombrie a acestui an.
Toate aceste aspecte se vor reflecta și creșterea inflației în țara noastră.
Cum intervine BNR în situația cotațiilor record ale euro față de leu?
Cu toate că în ultimele zile avântul euro față de leu este mai mic decât cel de la începutul anului, moneda europeană nu dă semne că se va deprecia față de moneda noastră națională.
În acest sens, BNR intervine pentru a limita oscilațiile cauzate de volatilitatea situației prezente.
Comparativ cu ianuarie 2020, euro a crescut față de moneda națională cu 3,5%, leul fiind una dintre cele mai depreciate monede din zona ECE.
În acest sens, rolul BNR în păstrarea echilibrului rămâne la fel de important anul acesta și anul viitor ca și la începutul pandemiei de COVID-19.
Stabilitatea cursului valutar a fost una dintre prioritățile BNR la izbucnirea pandemiei, instituția înăsprind condițiile de politică monetară prin managementul lichidităților atunci când leul s-a depreciat.
Însă, potrivit economiștilor grupului Erste, deficitul de cont curent este estimat să urce anul acesta la 5,8% din PIB, de la 5,2% din PIB anul trecut, menținând presiunea de depreciere asupra leului”.
În final, cotația record a euro față de leu la care am asistat în ultimele zile se va reflecta direct în scăderea puterii de cumpărare din România, astfel că traiul de zi cu zi al fiecăruia va fi mai scump.