Indiferent că ai sau nu spirit de antreprenor, este bine să te orientezi către diverse posibilități de investiție în 2021. Iar asta poate avea la bază fie un câștig lunar care îți permite să îți deschizi apetitul către mai mult, fie un cumul de eforturi și compromisuri temporare care te pot propulsa profesional.
Este bine să știi ce tip de cheltuitor ești, deoarece îți poți analiza și controla mult mai bine comportamentul financiar. Și bineînțeles, poate avea o implicație și o contribuție uriașe asupra investițiilor tale. Cine știe, poate descoperi că ești chiar bun la asta.
În ce poți să investești în 2021
Investițiile ne permit să ne multiplicăm banii pentru a ne crește veniturile, dar ne ajută de asemenea să avem grijă de banii noștri atunci când îi avem puși deoparte. Dacă ai reuși deja să economisești, o acțiune viitoare ar putea fi investiția lor în ceva anume. Iar dacă nu, îți prinde bine să te informezi în legătură cu investițiile pe care ți le poți permite acum sau într-un viitor apropiat.
Să fii conștient de instrumentele economice din piață și să alegi să îți stabilești un plan etapizat cu obiective face parte din maturitatea unui comportament financiar. De aceea, în continuare vom enumera direcțiile în care poți să investești în 2021.
- Investește-ți banii în depozite bancare (la termen sau în depozite cu dobânda la vedere). Astfel, îți poți crește economiile pe care le ai cu ajutorul dobânzilor, investind o sumă minimă de 500 de lei în deschiderea unui cont. Dacă nu te simți suficient de sigur pe tine să alegi investiții cu un alt grad de risc, atunci depozitele bancare constituie un început bun de investiții pentru economiile tale în 2021.
- Dacă simți că ai apetit și deschidere către investiții mai serioase, atunci alege un fond de investiții. Avantajele interesante sunt că nu ai nevoie de cunoștințe și experiență anterioară, iar suma de început poate fi parte din venitul tău actual, nu neapărat economii pe care le strângi de mult timp. Începe 2021 cu focus și implicare în acțiuni de investiție.
- Un alt segment bun de investiții îl reprezintă imobiliarele. Indiferent de suma pe care ai economisit-o (sau nu), poți investi în achiziția unei locuințe cu ajutorul unui credit (Prima Casă sau un credit imobiliar). Cumpărarea unei locuințe poate fi o investiție bună pe termen lung, indiferent ce decizi să faci cu ea: fie o poți vinde după o perioadă la un preț mai bun, fie o poți da spre închiriere și beneficiezi lunar de un venit extra. Iar astfel, cu suma încasată lunar îți poți permite achitarea ratei și poate o sumă minimă direcționată către economiile tale.
- Dacă te vezi un bun antreprenor, investește într-o afacere, a ta sau în parteneriat cu cineva. Trăim într-o societate atât de creativă și diversificată, încât putem regăsi în piață diverse idei puse în practică, cu rezultate excelente. Poți opta pentru accesarea unor fonduri, iar cu ajutorul întregului proces de obținere a banilor să te familiarizezi cu multe aspecte din mediul de business. Sau poți alege un instrument bancar, care să îți crediteze ideea.
- Alege să investești in actiuni (titluri financiare) ale companiilor listate la bursă. Pentru a putea cumpara acțiuni ai nevoie sa apelezi la un broker de bursa. Există platforme online care îți oferă acces atât pe bursa din București cât și pe bursele din întreaga lume.
- Investește în viitorul tău cu o pensie privată facultativă care să îți securizeze anii de bătrânețe față de orice schimbări legislative pot apărea. Etapa pensionării nu ne oferă foarte multe variante de creștere a veniturilor suplimentare, motiv pentru care este foarte important să aflăm și să învățăm cum să avem grijă de noi. Iar asta poate reprezenta o investiție într-o rezervă financiară de care poți dispune mai târziu.
- Investiția înseamnă și mai bine, nu doar mai mult. Așa că o altă variantă de investiție pentru 2021 poate fi o asigurare privată de sănătate cu ajutorul căreia poți avea grijă de binele tău. Acesta poate fi un început bun de investiție, din care vei avea doar de câștigat: timp, bani economisiți, o calitate crescută a serviciilor medicale necesare și dezvoltarea unui comportament preventiv care cu siguranță lucrează la maturizarea viziunii tale de viitor și poate la alte investiții financiare.
Chiar și independent de ce ne-a oferit, dovedit și promis pandemia anului 2020 (încă neîncheiată), întotdeauna este bine să fii cu un pas înaintea lucrurilor. Să fii informat, deschis la oportunități și lucruri noi și să ai mereu un scop bine definit în fiecare acțiune economică. Astfel vei reuși să controlezi sau să anticipezi anumite rezultate financiare din eforturile depuse.