Digitalizarea este peste tot în jurul nostru, iar plățile online ne-au simplificat și optimizat foarte mult stilul de viață. Cu toate acestea, unii dintre noi încă sunt sceptici în ceea ce privește siguranța datelor personale și a banilor.
Este foarte important să știm la ce să fim atenți atunci când facem cumpărături online sau realizăm anumite plăți, tocmai pentru a evita expunerea la risc.
Descoperă cum să-ți păstrezi datele și banii în siguranță
Ne-am obișnuit din ce în ce mai mult să folosim tehnologia din jurul nostru la capacitate maximă și astfel mulți dintre noi au descoperit viața fără cash. Este mult mai simplu să ai după tine mereu cele două elemente necesare și suficiente pentru orice proces de plată: cardul și telefonul (în speță smartphone).
Dar teama celor care evită plățile online pleacă de la anumite riscuri existente în piață, motiv pentru care este bine să fii informat atunci când alegi să integrezi digitalizarea 100% în viața ta financiară.
Folosește-te de tehnologie verificată și actualizată constant
Pentru plățile cu telefonul este bine să nu ignori notificările de actualizare ale sistemului de operare (update-uri ale software-ului). Specialiștii lucrează constant la îmbunătățirea produselor de pe piață tocmai pentru protejarea datelor personale și siguranța banilor, așadar este bine să ai mereu instalată ultima versiune a software-ului pentru funcționalitățile noi. De asemenea, ai grijă și de codul de securitate al telefonului și ale aplicațiilor bancare instalate pe telefon. Crede-mă, nu ai vrea ca cineva să le știe și să se folosească de ele.
Un alt aspect important pe care să îl ai în vedere sunt aplicațiile de gestionare ale cardurilor tale bancare, așa numitele wallet-uri. Mai concret, ele sunt aplicații asemănătoare unui organizator de carduri în care le poți avea pe toate la un loc. Dar este bine să știi și cât de sigure sunt, pentru a nu avea surpriza de a ți se copia informațiile de pe card și de a-ți pune banii în pericol.
Verifică link-ul site-ului de pe care faci o plată sau cumpărături
Pentru a verifica autenticitatea și siguranța site-ului pe care te afli, este bine să urmărești link-ul URL. Mai exact, acesta trebuie să înceapă cu literele https și să aibă un lacăt închis. Aceasta este confirmarea că ești pe un „teren” verificat, iar datele tale personale și banii sunt în siguranță.
O altă modalitate de a verifica acuratețea site-ului este ca, pentru început (măcar o plată sau două), să fie ramburs. Este o recomandare mai ales pentru site-urile de pe care cumperi pentru prima oară.
Conexiunea la Wifi și Bluetooth
Pentru a evita expunerea datelor personale, ideal este să folosești internetul propriu (date mobile) atunci când accesezi contul tău bancar, folosești aplicațiile de banking sau îți dorești să faci cumpărături și plăți online.
Mai concret, conexiunea la o rețea publică wifi poate permite interceptarea traficului de către terțe personae, iar astfel să intre în posesia informațiilor tale bancare.
Siguranța datelor personale și a banilor pe e-mail
Fii foarte atent la notificările și solicitările pe care le primești pe e-mail, cu tentă financiară (solicitări de actualizare informații bancare) sau fișiere necunoscute.
Să ai în vedere că băncile nu îți vor trimite niciodată mesaje cu direcționare către alte site-uri pentru actualizări cu privire la identitatea personală, conturile, numărul de card, data expirării, PIN-ul sau alte produse și servicii bancare deținute.
Siguranța tranzacțiilor online fără card
Chiar și atunci când optezi pentru retrageri din ATM fără card, trebuie să fii foarte atent cu elementele de securitate implementate pe telefon, dar și cu locul în care îți ții în siguranță cardul fizic. Fiind atât de ușor să te obișnuiești cu sistemul acesta de plată, poți cu lejeritate să ignori faptul că îți poți pierde cardul, iar acesta să ajungă pe mâinile altcuiva. Iar tu să îți dai seama de acest aspect prea târziu.
Adaptarea la toată tehnologia din jurul nostru este un lucru bun, dar tocmai ritmul alert al digitalizării și varietatea instrumentelor pot crea vulnerabilități și factori care să ne disturbe atenția. Urmărește recomandările noastre anterioare pentru a-ți păstra datele și banii în siguranță.