Dacă îți dorești o viață profesională pe cont propriu, crezi că ai spirit de antreprenor sau vrei să contribui activ la dezvoltarea comunității, poate este momentul să te gândești la propria afacere. Iar pentru asta este bine să fii cât mai informat cu privire la instrumentele financiare pe care le poți accesa, cum ar fi fondurile europene.
Fondurile europene reprezintă un stimul financiar pentru dezvoltarea economiei, motiv pentru care ți-am pregătit un ghid care să îți completeze variantele de alegere pentru momentul în care vei decide să te bucuri de spiritul antreprenorial.
Ce sunt fondurile europene
Ca parte din Uniunea Europeană, România beneficiază de ajutor financiar exterior, pentru stimularea dezvoltării economiei. Iar asta implică acordarea unor fonduri europene menite să finanțeze integral sau parțial idei de afaceri care să genereze creșteri economice în comunități.
Fondurile europene sunt direcționate către proiecte de afaceri pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare, agricultură, sprijinirea tinerilor fermieri și pescari, susținerea antreprenoriatului, dezvoltarea sistemului de sănătate, etc. Cu alte cuvinte, fondurile europene oferă prioritate ideilor de afaceri care dezvoltă și consolidează condițiile de trai, comunitățile locale și naționale, care creează noi locuri de muncă și afaceri care pot integra pe piața muncii tinerii.
Îmbunătățirea și creșterea calității vieții, crearea unui sistem circular de funcționare a economiei reprezintă motivul pentru care UE oferă aceste fonduri europene domeniilor care pot genera forță de muncă. Protagoniștii proiectelor susținute cu fonduri europene pot fi: IMM-urile, ONG-uri, instituții publice sau de învățământ, persoane fizice, proprietari de terenuri agricole, start-up-uri, etc.
Scurt ghid pentru o afacere cu fonduri europene
Accesarea unor fonduri europene pentru începerea unei afaceri reprezintă o oportunitate de dezvoltare profesională atât pentru piață, cât și pentru antreprenorul proiectului. Cu toate acestea, nu toate proiectele propuse primesc aprobarea pentru care optează cei înscriși în programele de finanțare.
Primul pas pentru accesarea unor fonduri europene este alegerea/ stabilirea unei idei de afaceri care să facă obiectul proiectului. Această idee trebuie să reprezinte plus valoarea pe care îți propui să o aduci comunității și dezvoltării economiei.
Al doilea pas este identificarea oportunității de finanțare. Direcțiile de investiție menționate mai sus au dus în ultimii ani la crearea diferitelor programe de finanțare, cu diferite condiții de eligibilitate, procentaj de susținere diferit (finanțări integrale sau parțiale, nerambursabile, etc). La această etapă este bine să ai cel puțin creionată ideea astfel încât să optezi pentru programul de finanțare europeană care ți se potrivește. Anumite programe de finanțare au integrate cursuri introductive (pregătitoare/ de formare) care te ajută cu familiarizarea tuturor detaliilor și informațiilor necesare.
Un pas premergător poate consta în alegerea unei firme de consultanță care să te ghideze, să te susțină și să te ajute în realizarea tuturor etapelor necesare accesării fondurilor europene. Un partener cu experiență, specializat în astfel de proiecte, îți poate crește semnificativ șansele pentru a primi aprobarea pe care o dorești, în baza unui comision sau a unei taxe stabilită per oră.
Pasul numărul trei presupune elaborarea ideii de afacere pentru care alegi programul de finanțare și propunerea de implementare a acesteia în piață. Cu alte cuvinte, acum că ți-ai stabilit ideea de afacere și cunoști în linii mari bugetul de care ai nevoie (sau pentru care optezi pentru începerea acesteia), urmează să construiești un proiect care să cuprindă: impactul, acțiunile și rezultatele propuse cu fondurile respective. Proiectul (după caz) trebuie să cuprindă: o cercetare de piață locală sau națională care să plaseze afacerea în rolul corespunzător, modul în care îți propui să impactezi piața și economia, o serie de acțiuni structurate, etapizate și dezvoltate individual, un plan de business cu bugete (achiziții, investiții, construcție, etc) alocate pe acțiuni, o strategie de vânzări, anumite obiective divizate (de business, de vânzări, de marketing), un plan de reconfigurare a business-ului în funcție de riscurile pieței, etc. Proiectul trebuie să transpună ideea într-un context de afacere care să permită evaluatorului vizualizarea acesteia într-un cadru economic cu rezultate sau consecințe.
Sună simplu, nu este greu, însă pentru a te asigura că respecți condițiile impuse de proiectul de finanțare, că reușești să integrezi viziunea și spiritul tău de antreprenor, poți apela la specialiști care să te îndrume sau să te ajute în realizarea proiectului. Dacă optezi pentru o firmă de consultanță care să te îndrume sau să te ajute în realizarea etapelor specifice fondurilor europene, să ai în vedere costul acesteia. În funcție de programul de finanțare, aceasta poate fi considerată o cheltuială eligibilă și încadrabilă în analiza pe buget din proiect sau nu (în acest caz, aceasta va fi o cheltuială pe care o vei suporta independent de finanțarea primită).
Următorul pas este să îți stabilești entitatea juridică pe care vrei să o dețină afacerea ta (întreprindere mica, fermier, PFA, SRL, etc.) pentru a te asigura că bugetul pe care îl vei primi și activitatea pe care îți propui să o desfășori să respecte și să acopere normele legale.
Pasul numărul cinci reprezintă întocmirea și depunerea online a dosarului necesar, în funcție de finanțarea aleasă. Fiecare program de finanțare european pune la dispoziție Ghidul Solicitantului, care oferă toate informațiile necesare pentru pregătirea documentelor: planul de afacere (proiectul), documentele juridice ale firmei (după caz), cererea de finanțare, anexe aferente, etc.
Pasul următor constă în evaluarea dosarului și răspunsul cu privire la aprobarea acestuia. Aici însumăm analiza proiectului din punct de vedere tehnic și financiar, respectarea condițiilor impuse și anunțate în prealabil, solicitarea eventualelor clarificări sau documente adiționale, o posibilă etapă de departajare dacă numărul aplicanților depășește bugetul alocat în program, notificarea solicitantului cu privire la aprobarea proiectului, semnarea deciziei de finanțare (dacă proiectul primește fondurile de finanțare), etc.
Pasul final constă în accesarea fondurilor primite și în implementarea planului de afacere. Proiectul realizat la punctul trei cuprinde o etapizare a acțiunilor, cu o încadrare în timp și într-un buget (Gantt Chart) care să urmărească, să controleze și să respecte obiectivele propuse (timpii de lucru, bugetul alocat pe achiziții, strategia de resurse umane cu formarea și integrarea necesare, strategia de comunicare și promovare, etc).
În funcție de programul de finanțare pentru care se optează, etapa de implementare a proiectului poate beneficia de un avans primit pentru începerea afacerii sau de un credit punte oferit de bănci pe termen mediu, până la încasarea banilor primiți din fondurile europene.
Dacă simți că deții un spirit de antreprenor, înțelegi conceptele de business din piață și crezi că poți lucra cu ele, dacă nu vrei să îți consumi economiile sau să aștepți să le strângi, începerea unei afaceri cu fonduri europene poate fi un start bun. Astfel excluzi riscurile pe care le poți avea prin accesarea unui credit. Asumarea unei relații cu banca pentru care nu ești pregătit încă depășește consecințele unei solicitări de finanțare neaprobată, așa că alege informat și cu riscuri minime pentru tine.