Decalogul economisirii: 10 strategii eficiente de economisire

Sursa foto: Shutterstock

Nu banii aduc fericirea, cu numărul lor…spune o veche zicală, mereu  în actualitate. Pentru o viață echilibrată și liniștită, ai nevoie de strategii eficiente care să te ajute la economisirea sumelor necesare, pe termen scurt, mediu și lung. Iată cum să pui bani deoparte, într-un mod inteligent, adaptat la situația ta financiară:

Stabilește obiective financiare clare

Definirea unor obiective financiare precise, cum ar fi economisirea pentru o vacanță, avansul pentru o casă sau un fond de urgență, îți oferă un motiv clar pentru a economisi și te ajută să te concentrezi pe acest scop. Stabilirea unor ținte clare reprezintă fundamentul unei economisiri eficiente. Fără o direcție precisă, planificarea financiară poate deveni o sarcină lipsită de motivație.

Creează un buget detaliat

Stabilește un buget lunar, pentru a ști exact câți bani câștigi și cum îi cheltui. Notează riguros toate intrările și ieșirile de bani, ca să ai o imagine de ansamblu asupra dinamicii financiare. Identificarea cheltuielilor esențiale și a celor neesențiale îți va permite să optimizezi resursele disponibile. De asemenea, te va ajuta să identifici zonele în care poți reduce sumele alocate.

Automatizează economiile

Setează transferuri automate într-un cont de economii de fiecare dată când primești salariul. În acest fel, economiile vor fi o prioritate și nu vei fi tentat să cheltui acei bani. În plus, datorită efectului de compunere, economiile acumulate vor crește în timp, fără niciun efort suplimentar din partea ta. Nu în ultimul rând, prin stabilirea unui plan de economisire automat, asiguri o economisire constantă și regulată, ceea ce este esențial pentru succesul financiar pe termen lung.

Creează un fond de urgență

Îți trebuie o sumă de bani pentru evenimente neașteptate, cum ar fi pierderea locului de muncă, o boală subită sau alte situații de urgență care pot cauza perturbări financiare semnificative. Un fond de urgență te va ajuta să eviți împrumuturile riscante sau epuizarea economiilor destinate economisirii pe termen lung. Funcționează ca o plasă de siguranță, ce-ți oferă un anumit confort financiar, pentru a face față provocărilor vieții, fără să te îngrijorezi de aspectul financiar.

Plătește-te pe tine întâi

După ce primești salariul, pune deoparte o sumă, înainte de a cheltui leafa pe alte lucruri. Este una dintre cele mai populare metode prin care economisești bani, cu succes, fără să te expui unor riscuri financiare. Gândește-te la un procent fix din venituri, între 10 și 20%. Această strategie te ajută să prioritizezi economiile, pentru a nu te concentra exclusiv pe achitarea facturilor și alte plăți curente.

Folosește cupoane și aplicații de cashback

Sursa foto: Shutterstock

Profită de reduceri, cupoane sau aplicații care îți oferă bani înapoi pentru achizițiile tale, cum ar fi aplicațiile de cashback sau cardurile de fidelitate. Fie că este vorba despre produse alimentare sau electronice, compară prețurile online și offline înainte de a cumpăra diferite articole pentru traiul zilnic. Folosește strategii de cumpărare precum achiziționarea produselor sezoniere în extrasezon sau cumpărături de tip „bulk”, pentru economisire pe termen lung.

Evită datoriile și dobânzile mari

Încearcă să eviți acumularea datoriilor de consum, mai ales pe carduri de credit, unde dobânzile sunt ridicate. Plătește datoriile integral și la timp pentru a evita plata dobânzilor. Deși unele datorii, cum ar fi un credit ipotecar sau un împrumut pentru studii pot fi considerate investiții în viitor, ferește-te să acumulezi datorii inutile sau excesive.

Renegociază contractele de utilități și servicii

Contactează furnizorii de servicii (telefonie, internet, asigurări) și negociază tarife mai mici sau caută alte oferte mai avantajoase. Revizuiește periodic contractele pentru utilități, conectivitate sau asigurări. Fii proactiv și găsește echilibrul optim între calitate și preț.

Folosește metoda celor 30 de zile pentru achiziții mari

Dacă te gândești la o achiziție majoră, așteaptă 30 de zile înainte de a lua decizia. Astfel, vei putea să evaluezi dacă acel lucru îți este cu adevărat necesar și vei evita cheltuielile de impuls, care pot să compromită strategiile de economisire pe termen lung.

Investește în educația financiară

Cărțile, cursurile sau podcasturile despre finanțe personale îți oferă instrumentele necesare pentru a lua decizii financiare mai bune, a investi inteligent și a-ți spori economiile pe termen lung. Abonează-te la site-uri de specialitate și fii la curent cu modificările de curs valutar, cu evoluția inflației și a altor indicatori economico-financiari care au impact asupra strategiilor tale de economisire.