Dacă ești pasionat de agricultură sau vrei pur și simplu să lucrezi în aer liber, nu ai nevoie de mai mult decât câteva sute de metri pătrați de teren în mediul rural pentru a-ți începe o mică afacere în agricultură. Cu doar atât de puțin, ceva curaj și spirit antreprenorial îți poți construi o afacere de succes!
Această afacere în agricultură poate deveni în scurt timp principala ta sursă de venit, iar dacă activitatea ta se încadrează în cerințele publicului actual, te poți aștepta chiar să o extinzi într-un timp rezonabil. În plus, ai mari șanse să obții fonduri europene ca să-ți începi afacerea.
Top 10 afaceri profitabile în agricultură
1. Creșterea caprelor
Laptele de capră, un antiinflamator natural, este căutat nu doar pentru gustul său deosebit, ci și pentru multitudinea de beneficii asupra sănătății – stimularea sistemului imunitar, efectul benefic asupra alergiilor sau problemelor digestive, scăderea tensiunii arteriale etc.
Astăzi, laptele de capră este la mare căutare deoarece populația urbană caută din ce în ce mai mult produse naturale, autohtone, cu beneficii asupra sănătății.
2. Apicultura
Apicultura este în continuare o afacere profitabilă în agricultură, fie că începi cu doar câțiva stupi, fie că alegi să te dedici complet acestei activități.
Produsele rezultate din apicultură au o aplicabilitate atât de mare (industria cosmetică, industria alimentară), încât nu vei duce lipsă de oferte pentru ceea ce produci.
3. Cultivarea trandafirilor
Cultivarea trandafirilor este o altă afacere în domeniul agriculturii care se dovedește profitabilă datorită aplicabilității extinse a produselor – poți vinde florile sau poți extrage uleiul esențial de trandafir folosit în industria cosmetică și cea farmaceutică.
4. Creșterea prepelițelor
Ouăle de prepeliță sunt și ele la mare căutare, iar pentru o crescătorie de prepelițe investiția ta va fi minimă, mai ales dacă optezi pentru fonduri europene. Agricultorii care se ocupă deja de acest tip de afacere au înregistrat și profituri de peste 100%!
5. Fermă de găini ouătoare
Cum tot mai mulți consumatori se orientează către o alimentație mai sănătoasă, piața de ouă ecologice este în continuă creștere. Această afacere nu necesită o investiție considerabilă, se începe ușor și rapid și dacă ai deja terenul, costurile inițiale vor fi cu adevărat reduse.
6. Crescătorie de porci
Nu trebuie să investești prea mult într-o crescătorie de porci, poți începe cu doar câteva exemplare și să te orientezi către o crescătorie ecologică. În România, dar mai ales în Uniunea Europeană, carnea de porc crescut în sistem ecologic este la mare căutare.
7. Cultivarea fructelor de pădure
Cererea de fructe de pădure în zona urbană este considerabilă, astfel că te vei bucura de o piață de desfacere generoasă dacă vei avea o astfel de afacere în agricultură. Mai ales că sezonalitatea fructelor de pădure le face și mai de dorit.
8. Cultivarea legumelor eco
Ca și în cazul altor afaceri în agricultură menționate mai sus, cererea pentru produsele eco este în continuă creștere, așa că legumele ecologice sunt la mare căutare, în special dacă provin de la producători mici.
9. Creșterea curcanilor
Căutată pentru conținutul scăzut de grăsimi, carnea de curcan a deschis de câțiva ani o piață nouă în rândul consumatorilor, o piață care și astăzi este în creștere.
10. Cultivarea cătinei
Datorită condițiilor specifice din România, culturile de cătină de aici au un conținut fizico-chimic mai valoros. Pe lângă acest lucru, aplicabilitatea cătinei se extinde în mai multe industrii. De aceea, cultivarea cătinei este în continuare una dintre cele mai profitabile afaceri în agricultură și în 2021!