Indiferent care ne-au fost planurile pentru vara aceasta, cu toții am simțit schimbările pe care le-a adus pandemia Covid-19 în viețile noastre. Zboruri anulate, destinații schimbate, concedii amânate, emoții și bugete de călătorii afectate, iar lista poate continua dacă discutăm despre vacanțe.
Chiar dacă dorințele noastre de relaxare se află încă pe un teren minat, asta nu ne-a împiedicat să ne oferim acele zile de relaxare binemeritate. Într-adevăr măsurile de restricție ne limitează planurile în afara granițelor, însă acest lucru vine la pachet cu alte oportunități de vacanță. Hai să vedem ce vacanțe putem alege pentru anul acesta: în România sau în afara granițelor.
Vacanță în România sau în afara granițelor
Imediat după ieșirea din starea de urgență, fiecare țară și-a anunțat măsurile impuse pentru turiști, pentru a se bucura de vacanțele plănuite. Dar cum numărul cazurilor la nivel global au continuat să crească, acestea au fost actualizate cu diverse alte condiții: carantină obligatorie, declarații de călătorie, dovada testării cu rezultat negativ pentru Covid-19, purtarea măștii obligatorie pe stradă, etc.
Aceste aspecte, la care se alătură comportamentul preventiv pe care oamenii l-au adoptat au reconfigurat multe vacanțe pentru vara aceasta, iar anul încă nu s-a sfârșit. Chiar dacă, conform unor studii, mai puțin de 10% din populația României optează pentru vacanțe în afara țării, anul acesta procentul s-a resimțit în destinațiile din apropiere.
Cum să ai o vacanță în România
Orice vacanță în România te impresionează, deoarece oferă niște peisaje și locuri grozave de vizitat, chiar dacă sectorul turismului nu este atât de dezvoltat precum în afara granițelor. Dar asta nu a stat în calea celor care au ales sa cunoască și mai mult din frumusețea României, mai ales anul acesta.
Traseele pe munte au fost și încă sunt la mare căutare anul acesta, chiar și pentru cei începători. Nimic nu se compară cu aerul și priveliștea munților din România, așa că multe familii și grupuri de prieteni au optat pentru cățărat pe vârfurile înalte din țară.
Viața la cort a fost dintotdeauna o adevărată experiență, chiar și pentru un weekend dacă nu ești cel mai mare fan. Ce poți să compari cu nopțile târzii de vară, în natură, cu un vin lângă foc sau într-un hamac, muzică bună și povești cu oameni dragi ție? Aproape că poți uita de pandemia din jurul nostru. Ei bine, asta au ales să facă mulți dintre cei care au ales România pentru vacanța de anul acesta.
Chiar și plaja se vede bine din cort, așa că îți poți împărți destinațiile de weekend, dar poți păstra condițiile de vacanță. Foc pe plajă lângă cort, băi nocturne în mare, plaje de nudiști și multe altele s-au întâmplat în fiecare săptămână anul acesta la Marea Neagră.
Glampingul este un nou trend care și-a făcut apariția în România, mai discret încă dinainte de pandemie, dar se pare că a fost un timing bun. Este tot un soi de cort, doar că mult mai mare și oferă condițiile unui dormitor: un pat, câteva piese de mobilier, un preș rustic și o mică terasă de lemn în față unde îți poți savura din plin vacanța. Se regăsesc atât la mare, cât și la munte sau în alte zone ale țării și este într-adevăr o experiență foarte faină.
Rulotele sau autorulotele au inspirat pe mulți aventurieri anul acesta. Chiar dacă nu cu multe drumeții, ci mai degrabă cu o campare grozavă într-un peisaj de vis. Din nou, o alegere potrivită și pentru munte și pentru mare, așadar în multe zone din România ai în continuare toate șansele să te întâlnești cu o rulotă.
Mai sunt drumurile lungi cu mașina, cazări de vis, poate mai izolate, cu priveliște sau piscină, căsuțe în copac, plimbări cu barca în Deltă, traseul Transfăgărășan, activități în orașul tău și multe altele pe care le poți alege pentru o vacanță generoasă anul acesta sau poate pentru mai multe și mai scurte.
Dezavantajele unei vacanțe în România anul acesta încep cu aglomerații chiar și în locuri în care nu te aștepți (inclusiv în vârful munților, trafic pe drumul către destinația aleasă, în campinguri), prețuri crescute la cazări din cauza sezonului atât de scurt și a pierderilor de până acum, drumuri foarte avariate care îți îngreunează călătoria, condiții mai puțin plăcute comparativ cu cele din afara granițelor și grad de ocupare crescut pentru locurile de cazare.
Vacanță în afara granițelor. Unde și cum?
Chiar dacă în jurul tău auzi diverse opinii despre ce poate însemna o vacanță în afara granițelor anul acesta, cel mai bine este să te informezi din surse sigure (oameni care au fost curând plecați), să cunoști toate condițiile recomandate sau impuse (Ministerul Afacerilor Interne îți spune actualizat ce se întâmplă cu turismul la nivel mondial și care sunt alertele de călătorie) și să încerci să fii atent și precaut pentru binele tău și al celor din jur.
Companiile aeriene încă operează destule zboruri comerciale, iar multe dintre ele au și prețuri avantajoase în perioada aceasta. Tocmai pentru a încuraja oamenii să călătorească în afara granițelor, cu măsuri de siguranță aplicate.
Belgia a trecut 24 de județe din România pe lista roșie și a impus carantină și testare Covid-19 la sosire, în timp ce restul țării se află în zona portocalie (carantina și testarea fiind doar recomandate în acest caz).
Grecia a impus de asemenea testare Covid-19 cu cel mult 72 de ore înainte de sosire, prezentarea unei declarații pe propria răspundere și posibilitatea unei testări aleatorii la sosire.
Cipru a ales să nu fie destinație turistică anul acesta, iar cei care au domiciliu sau proprietăți acolo sunt obligați să stea în izolare 14 zile. La fel a ales și Danemarca.
Spania are 6 regiuni în care a introdus carantina și unele orașe intrate din nou în stare de urgență, iar în afara locuințelor purtarea măștii este obligatorie.
Bulgaria este printre favoritele de anul acesta, deoarece este foarte aproape de noi. Este permisă intrarea pe teritoriul lor și nu condiționează cu testare sau carantină.
Astea sunt doar câteva dintre cele mai căutate vacanțe în afara granițelor, dar ideal este să accesezi site-ul Ministerului Afacerilor Externe și să alegi destinația cu acele condiții pe care ți le dorești, din cele posibile. Și îți recomandăm să optezi și pentru o asigurare de călătorie pentru a-ți asigura zborul și sănătatea, chiar dacă în anii anteriori nu era pe lista ta de vacanță.
Dezavantajele unei vacanțe în afara granițelor anul acesta încep cu limitarea destinațiilor, extra buget de vacanță pentru testare Covid-19, posibilitatea ca acesta să iasă pozitiv, să nu beneficiezi de anulări gratuite la cazări și bilete de avion, creșterea numărului de cazuri poate genera condiții noi de călătorie peste noapte (carantină, zboruri comerciale anulate, etc) și limitarea activităților turistice (muzee și restaurante închise, zone puțin circulate spre deloc, etc).
Iar dacă, cu toate acestea, vrei să îți amâni complet vacanța pentru anul următor în speranța că lucrurile vor reveni la normal, avem 3 sfaturi pentru tine pentru a-ți planifica un concediu generos în vara următoare.